Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58efd3d7b473988b208b45c9/80
Foto: Dalmacija News

Imotske žudije: Čuvari Kristova groba na Bilu subotu svjedoče o uskrsnuću

Žudije iz Imotskog nastupit će na skorašnjem Festivalu žudija u Kominu

Žudije su čuvari Kristova groba u danima Velikog tjedna, što je posebno značajno religiozno razdoblje za sve vjernike. Ova je tradicija posebno ukorijenjena u dijelovima Dalmacije, tako da i najstarije žudije dolaze s ovog područja, preciznije iz Metkovića, a osnovani su daleke 1857. godine. Tako žudije iz župe Svetog Ilije u Metkoviću ove godine proslavljaju dojmljiv jubilej, odnosno 160 –tu obljetnicu postojanja. Žudije sačinjava skupina od, najčešće, 12 stražara predvođenih zapovjednikom, odnosno “Judom“ kao trinaestim članom. Često su odjeveni u odore rimskih vojnika, ali nije rijetkost da odjenu i kakve druge odore, primjerice mornara( poput onih iz Opuzena ili Komina) ili narodnih nošnji (poput onih iz Vrlike ili Tisnog), a što opet ovisi o tradicijama i krajevima iz kojih dolaze.

Žudije u Vodicama pokrenule su 2001. godine organizirano druženje brojnih žudijskih skupina iz čitave Dalmacije. Kako se broj sudionika povećavao, to druženje je preraslo u organizirani prigodni “Festival žudija“. Festival se svake godine održava u drugoj župi, odnosno mjestu, kako bi se i na taj način širi krug ljudi imao prigodu upoznati s običajima različitih župa i krajeva iz kojih dolaze. Kao začetnik i organizator čitavog projekta, upravo Vodice imaju rijetku čast domaćinstva svaku šestu godinu. Koliki je interes za organizaciju Festivala žudija najbolje svjedoči podatak kako je već poznat domaćin manifestacije koja će se održati 2027. godine kada će to biti Brela. Ovogodišnje domaćinstvo žudija će biti organizirano u Kominu, prošlogodišnji domaćini su bili žudije iz župe Svetog Franje u Imotskom, a iduće godine Festival žudija se ponovo vraća u Vodice.

Razgovarali smo upravo sa zapovjednikom imotskih žudija Zoranom Mustapićem, koji nam je iznio nekoliko zanimljivih podataka vezanih uz ustrojstvo, rad i tradiciju ovih Čuvara Kristova groba u Imotskom:

- Imotske žudije formirane su 1999. godine nakon drugog prikaza Živih slika Muke Isusove u Imotskom, u kojima su Imotske žudije sudjelovale kao rimski vojnici. Trenutačno grupa broji 15 članova. 

Čuvari Isusova groba su postojali u Imotskom do II. svjetskog rata kad se običaj čuvanja Isusova groba prekinuo.

Uz sudjelovanje na prikazu Živih slika Muke Isusove, Imotske žudije sudjeluju u procesiji Velikog petka ulicama grada, čuvaju Isusov grob u crkvi Sv. Franje na Bilu subotu na Uskrsnom bdijenju. Na “Slavu“ čuvari koji su držali stražu padaju na Isusovom grobu, a vojnici na čelu sa zapovjednikom koji dolaze u izmjenu straže zatiču usnule vojnike, bude ih i u čuđenju svjedoče o Isusovom uskrsnuću te u strahu bježe s Isusovog groba.

Imotske žudije 10 godina sudjeluju na Vodičkom festivalu žudija koji se ove godine održava u Kominu, a festival je u Imotskom održan 2016. godine. Na Festivalu žudije prikazuju izmjenu straže i padanje na Isusovom grobu kao što je prikazano i u crkvi sv. Franje.

Pored toga, sudjelujemo u programu Hrvatske pasionske baštine s prikazima fragmenata Imotske muke, do sada smo nekoliko puta gostovali u Zagrebu, Ogulinu, Drnišu, Gorici i drugim župama diljem Dalmacije – naglasio je Mustapić.

 Slijedeći Festival žudija održava se na Uskrsni ponedjeljak u Kominu.

Facebook komentari

hr Fri Apr 14 2017 13:18:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58eff3c1b473983b228b4579/80
Foto: Pixabay

Korisni trikovi: Jaja zamrznite bez ljuske, a sir prije zamrzavanja naribajte

Sačuvaj pa uštedi - višak vina zamrznite u kalupima za led pa ih iskoristite za bolju aromu gulaša i rižota, a ledene kockice kave ubacite u smoothie ili napitke s mlijekom
Kava, jaja, svježe začinsko bilje, pa čak i sir samo su neke od namirnica koje možete zamrznuti i na taj način im produljiti rok trajanja. Ako se zamrzava povrće, potrebno ga je najprije očistiti, oprati, prema potrebi narezati i potom kratko obraditi kipućom vodom, tj. blanširati. Nakon blanširanja slijedi hlađenje pod mlazom što hladnije vode, temeljito sušenje i pakiranje, kaže Vesna Bosanac, nutricionistica i koautorica računalnog programa za izradu jelovnika “Program prehrane”. Jednom odmrznute namirnice upotrijebite u roku od 24 sata, pišu 24 sata.

Zamrznuti se mogu i jaja, ali bez ljuske koja će se raspuknuti na niskim temperaturama u zamrzivaču. Jaja pospremite u vrećice ili plastične posude te koristite za omlet i kajganu. 

Na hermetički zatvorenu posudu stavite naljepnicu s datumom i brojem jaja, a u zamrzivaču mogu izdržati do osam mjeseci. Jaja možete i zamrznuti tako da ih umutite sa soli ili šećerom. Tako ćete biti sigurni da će zadržati lijepu strukturu nakon odleđivanja.
 

Na svakih pet velikih jaja dodajte žličicu i pol šećera ili pola žličice soli. Na isti način možete zamrznuti samo žumanjke, a bjelanjke najprije propustite kroz cjedilo i zamrznite bez dodataka, u prikladnoj posudi. Tijesto za pizzu razvaljajte u mini pizze i zaledite. Nije ga potrebno odmrzavati, nego samo dodati nadjev i ispeći. Kruh prethodno zamotajte u foliju i stavite u vrećicu za zamrzavanje. 

Odledite ga u zagrijanoj pećnici na 150°C. Pecite ga oko deset minuta i dobit ćete svjež kruh, s hrskavom koricom i mekom sredinom. Svježi đumbir se često presuši u hladnjaku, ali sitno nasjeckanom i zamrznutom produljit ćete vijek trajanja. Bez imalo grižnje savjesti možete pospremiti u hladnjak i humus, namaz od slanutka te bilo koji drugi povrtni namaz.
 

Orašastim plodovima će zamrzivač produljiti rok trajanja, a hladnoća spriječiti da ulja u njima užegnu. Očišćene bademe, orahe ili lješnjake pospremite u plastične vrećice ili posude.
 

Orahe čuvajte do šest mjeseci, a lješnjake i do godinu dana. Tvrde sorte sireva mogu se zamrzavati, najbolje naribani i pospremljeni u plastičnim vrećicama. Sir naribajte jer ga tako možete bez odmrzavanja posipati po pizzi, tjestenini ili gratiniranim jelima. 

Ostatke vina i kave zamrznite u kalupe za led pa aromatizirajte gulaše, rague i umake ili iskoristite za druge napitke, koktele i slastice od kave.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 21:30:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/543bea111899429279000302/80
Foto: Screenshot

Novi Zeland postaje magnet za istospolne brakove

Novozelandski krajolici nisu jedini razlog prekomorskih dolazaka parova koji se ondje žele vezati za čitav život jer otkad je Novi Zeland 2013. legalizirao istospolne brakove onamo hrle homoseksualni i lezbijski parovi iz cijelog svijeta.

Svojim netaknutim plažama, planinama pod snijegom i bujnim šumama, Novi Zeland nudi raskošnu pozadinu za fotografije s vjenčanja. Međutim nudi i ono što parovi iz Njemačke, Australije, Singapura i mnogih drugih zemalja ne mogu dobiti kod kuće: mogućnost da se zakonito ožene.

Novi Zeland legalizirao je istospolne brakove 2013. i otad je postao magnet za parove koji se žele vjenčati.

Procjenjuje se da je 2016. pola od blizu 1000 istospolnih brakova koji su se oženili na Novom Zelandu bili stranci. Gotovo 60 posto došlo ih je iz Australije i 17 posto iz Kine, a u obje zemlje istospolni brakovi nisu legalni. 

Za usporedbu, samo 11 posto heteroseksualnih parova koji su se oženili na Novom Zelandu bili su iz prekomorskih zemalja.

 


Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 20:59:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/574bf756aae0e30f008b4679/80

Omiljeni sladoled od vanilije mogao bi još poskupjeti

Cijena prirodnog sladoleda od vanilije proteklih je godina porasla širom svijeta i male su nade da će se smanjiti, rekao je Bernd Hachmann, vlasnik tvrtke Aust&Hachmann koja tržište opskrbljuje vanilijom.

Cijene su na nekim mjestima povećane 16 puta, skočivši od prosječno 30 eura po kilogramu na oko 500 eura.

Aust&Hachmann, osnovan 1881. u Hamburgu, specijalizirao se za sve vrste vanilije i na godinu prodaje oko 300 tona tog sastojka.

"Proizvodnja vanilije u dubokoj je krizi", rekao je Hachmann čija je tvrtka jedna od najpoznatijih opskrbljivača.

 Burbon vaniliju primjerice, koja potječe s Madagaskara, otoka Reunion ili Komora,  gotovo je nemoguće naći, naglasio je. "Trenutno je uopće ne možemo ponuditi", rekao je Hachmann. Umjesto toga prodaje se tahićanska vanilija, koja ima blagu aromu i potječe s Papue Nove Gvineje.

Dok se proizvodnja prirodne vanilije smanjila ponajviše zahvaljujući niskim cijenama na Madagaskaru, potražnja među potrošačima za prirodnim sastojcima je porasla. 

Aroma vanilije dobiva se iz fermentirane mahune vanilije, koja je posebna vrsta orhideje i budući da treba tri do četiri godine da se uspostavi plantaža vanilije zasad nema načina da se situacija poboljša.  


Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 20:57:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ebda94b473982c128b45b9/80
Foto: Ljubav je na selu

Nevenka Bekavac rodila je sina!

Umirovljeni nosač kofera iz Sinja, Zvone Petričević (44), još nije stigao vidjeti malenog

Nevenka Bekavac (41), koja je nedavno otkrila da je u trudnoći dobila 15-ak kilograma, danas je u rodilištu u Splitu na svijet donijela malenog dječaka. Maleni se rodio sasvim zdrav. - javlja 24sata

Iako su ona i njezin Zvone najavljivali da će malenog nazvati Tomislav, sad govore kako još nisu odabrali ime.

Umirovljeni nosač kofera iz Sinja, Zvone Petričević (44), još nije stigao vidjeti malenog.

Par se u travnju vjenčao u Sinju nakon dvije godine veze. Cijeli članak pogledajte ovdje.


Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 17:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .