Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cded2f029111c6c8d8b45ba/80

Održana 55. promocija doktora znanosti: Uručeno 57 diploma

Uručeno je 57 diploma

Svečana promocija doktora znanosti Sveučilišta u Splitu održana je u petak, 17. svibnja  na Medicinskom fakultetu. Riječ je jubilarnoj 55. promociji na kojoj je uručeno 57 diploma. Svečanosti su nazočili prorektori Sveučilišta, članovi Senata te predstavnici Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita. Doktorantima se obratio rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić, čestitavši im na velikom uspjehu.

-  Danas je najsvečaniji dan, ne samo u našem gradu, nego i u državi jer slavimo znanje i pozitivna događanja koja unosimo u naš svakodnevni, ponekad i bremeniti život. Sveučilištu 57 doktora znanosti na jednom mjestu predstavlja veliku snagu i brojne mogućnosti promicanja znanja u cijelom svijetu. Prema rangiranjima svjetskih sveučilišta vidimo kolikim koracima naše Sveučilište grabi, a pojedine grane su na visokim pozicijama na meritornim ljestvicama kao što je primjerice Šangajska – ustvrdio je rektor Ljutić.

Naglasio je kako biti doktor znanosti danas znači početak znanstvenog puta, poručivši promoventima kako su im vrata Sveučilišta otvorena.

- Tražite svoje mjesto ovdje, širite svoju marljivost, svoj rad, a ovogodišnja promocija, kao i mnoge prije nje, su putokaz kako dalje. Kada pogledamo kamo stremimo i s kojom kvalitetom raspolažemo u našoj sredini, vi ste nam ponos – kazao je rektor splitskog sveučilišta.

Rektor je iskazao zadovoljstvo što se na Sveučilištu planira otvoriti još doktorskih škola jer za to ima prostora.

- U Splitu zaista možete dosegnuti zvijezde. Otiđite u  svijet, no vratite se ovdje i radite jer su mogućnosti velike. Vi ste naša snaga – rekao je, istaknuvši i četiri doktorska studijska programa, koja su dobila oznake visoke kvalitete prema ocjeni Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

- Naše Sveučilište je funkcionalno integrirano i stalno se radi na još većem zajedništvu. Bez dobre edukacije i znanja nema napretka. Nemojte se bojati pitati i predlagati, tu smo da prihvatimo sve vaše sugestije na dobrobit Sveučilišta, zahvaljujem vam se na vašem trudu, dali ste neizmjeran doprinos našem Sveučilištu – zaključio je rektor Ljutić.

U glazbenom dijelu programa sudjelovao je ansambl za suvremenu glazbu S/UMAS Umjetničke akademije u Splitu pod ravnanjem docenta Gordana Tudora.

Promovirani su pristupnici koji su doktorsku disertaciju obranili na sljedećim fakultetima:


Ekonomski fakultet:

1. Damir Đogić

2. Maria Đogić

3. Darko Horvatin

4. Miroslav Ivić

5. Velimir Jukić

6. Ana Juras

7. Mario Matković

8. Mijana Matošević Radić

9. Zoran Paunović

10. Marija Vukoja


Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje:

1. Nikola Banduka

2. Zvonimir Dadić

3. Nedjeljka Grulović-Plavljanić

4. Ivan Peko

5. Pjero Petej

6. Milan Perkušić

7. Ivan Pivac

8. Goran Trlin


Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije:

1. Boris Čutura

2. Katarina Rogulj


Filozofski fakultet:

1. Andrijana Perković Paloš

2. Zrinka Podhraški Čizmek

3. Nikola Sunara


Katolički bogoslovni fakultet:

1. Silvana Burilović Crnov


Kemijsko-tehnološki fakultet:

1. Mejra Bektašević

2. Maja Biočić


Kineziološki fakultet:

1. Tea Bešlija

2. Marino Krespi

3. Ivana Kujundžić Lujan

4. Biljana Kuzmanić

5. Luka Pezelj


Medicinski fakultet:

1. Ivana Alujević Jakus

2. Marija Baković

3. Marija Ban

4. Tina Bečić

5. Benjamin Benzon

6. Sandra Benzon

7. Ivana Blažević

8. Krste Borić

9. Lidija Bošković

10. Luka Brčić

11. Tonći Brković

12. Ivana Kristina Delić Jukić

13. Svjetlana Došenović

14. Sandro Glumac

15. Žana Kalajzić

16. Višnja Kokić Maleš

17. Mira Kuzmić

18. Pave Markoš

19. Filipa Markotić

20. Antonela Matana

21. Sanja Srdelić Mihalj

22. Adrienne Stevens

23. Ana Stipčić


Prirodoslovno-matematički fakultet:

1. Martina Požar

2. Sanda Šimičić


Sveučilišni odjel za studije mora:

1. Anita Erdelez


hr Fri May 17 2019 17:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5713c1030dfb8abc678b46c5/80
Foto: FaH

Nema pogoršanja kod dvoje zaraženih ospicama u Splitu

U splitskom KBC-u su hospitalizirane dvije osobe zaražene ospicama.

Zdravstveno stanje dviju osoba zaraženih ospicama je dobro i nemaju pogoršanja, potvrdio je za Dnevnik Nove TV ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović.

Meštrović je kazao kako je razlog njihove hospitalizacije bio više epidemiološki, a potvrdio je kako u splitskoj bolnici nisu zabilježili primanje novih pacijenata sa ospicama.

Podsjetimo, splićane su uznemirile informacije da su se pojavile ospice i da već ima hospitaliziranih. Dvije osobe nalaze se na odjelu infektologije splitskoga KBC-a, a među njima je i sezonska radnica iz BiH. 

Voditeljica odjela za nadzor nad cijepljenjem Milka Brzović za Dnevnik Nove TV je istaknula kako postoji mogućnost pojave epidemije. ''Zato ovom prigodom pozivamo sve roditelje koji nisu cijepili svoju malu djecu, koja se mogu cijepiti protiv ospica da posjete svog pedijatra, dovedu djecu na cijepljenje. Pedijatar će nakon pregleda djeteta provesti predviđeno cjepljenja tog djeteta. Također i školsku djecu, u službi školske medicine, to su sada prvaši kod upisa u prvi razred. A isto tako, i sva ona djeca koja se bilo iz opravdanih ili neopravdanih razloga nisu do sada cijepila'', apelira Brzović, javlja Dnevnik.hr.

hr Sat May 25 2019 16:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce9474d29111c4ba48b45c3/80
Foto: D.N.

FOTO: Ovo su transparenti s trećeg splitskog Hoda za život

Ovo je treći po redu Hod za život

Pod geslom „zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj – nerođenu djecu“  danas je u Splitu održan treći Hod za život. Splićani i njihovi gosti okupili su se na Rivi gdje su organizatori napomenuli kako je svrha „Hoda“ poslati poruku ohrabrenja svim bolesnima, napuštenima, nemoćnima, trudnicama, majkama i obiteljima, te svima koji ne žive životom dostojnim čovjeka.  

No, kako su istaknuli, tu su u prvom redu zbog najugroženije skupine ljudi u Hrvatskoj – nerođene djece.

U Splitu se okupio veliki broj ljudi, a organizatori pretpostavljaju da je u riječ o peteroznamenkastom broju, ali to još nije utvrđeno.

Hod je prošao bez incidenata, a okupljene je cijelo vrijeme zabavaljao bend “Hod za život”,  dok je na Zvončacu zapjevao i Petar Dragojević.

Pripadnici su nosili brojne transparente kojima žele poslati snažnu poruku i probuditi svijest o važnosti ove teme. 

Neki od transparenata zapeli su nam za oko. Pogledajte u našoj fotogaleriji najzanimljivije što smo izvdvojili od poruka..

hr Sat May 25 2019 15:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/55b8c90ee40595f6018b4757/80
Foto: Krunoslav Rac

Poskok ugrizao 81-godišnjaka na kućnom pragu kod Imotskog

Ugriženi muškarac zadržan je na liječenju i osjeća se dobro

Muškarca je zmija ugrizla u četvrtak oko 12 sati u Ivanbegovini i to je prvi ovogodišnji ugriz poskoka u Imotskom i okolici. Ugriženi muškarac zadržan je na liječenju i osjeća se dobro, javlja 24sata.

U niskom raslinju ispred svoje kuće čovjek je osjetio ubod u području desnog gležnja. Kako je odmah nastao otok i krvni podljev, posumnjao je da se radi o ugrizu poskoka, iako samu zmiju nije vidio. Stigla je Hitna pomoć, a kako su i oni posumnjali na poskoka, muškarac je prebačen na Hitni prijam Klinike za infektologiju KBC-a Split. Tamo je definitivno utvrđeno da se radi o ugrizu poskoka i 81-godišnjak je dobio svu potrebnu terapiju, rekao je za Slobodnu Dalmaciju dr.  Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.


hr Sat May 25 2019 12:27:37 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc157d529111c8a588b4675/80
Foto: PIXABAY

Nova vrsta ovisnosti: Zanemaruju hobije, poslove, prijatelje, higijenu. Njihov cijeli svijet je Internet

Muškarci su najčešće ovisnici o video igrama dok su žene češće ovisne o društvenim mrežama

Prije manje od godinu dana, ovisnost o videoigrama i službeno je proglašena bolešću, a bolest treba liječiti pa je prva dnevna bolnica koja se bavi tim poremećajem otvorena u sklopu psihijatrijske bolnice Sveti Ivan u Zagrebu. U nju na grupne terapije dolaze muškarci i žene iz svih krajeva Hrvatske.

Čak i oni građani koji sami za sebe misle da su ovisni o internetu ili video igrama još uvijek, na sreću, ne znaju kako izgleda prava ovisnost. Pravi ovisnici zanemaruju hobije, poslove, prijatelje, higijenu. Njihov cijeli svijet je Internet.

Većinom su to mladi muškarci dobi između negdje 20 i 30 godina, puno rjeđe žene. Tanka je crta između hobija i ovisnosti, a to znaju i građani.

Muškarci su najčešće ovisnici o video igrama dok su žene češće ovisne o društvenim mrežama. Ovisnost o internetu često dolazi kao sekundaran problem.

- Primjećujemo da su te osobe i nižeg samopouzdanja, samopoštovanja, da su te obitelji nerijetko razorene, da imaju neke druge poremećaje u podlozi“, kazala je psihijatrica Irena Rojnić Palavra.

Pacijenti dolaze dva dana u tjednu i ovdje su gotovo čitav dan. S njima radi tim stručnjaka terapeuta, psihijatara, psihologa , pedagoga, ali i radnih terapeuta.

- Pričamo i o pojmu o sebi, samopouzdanje, samopoštovanje, odnosi s drugima, postavljanje ciljeva, komunikacija“, kaže Rojnić Palavra.

Za sada su rezultati više nego dobri iako je ovo test ne samo za ovisnike, nego i terapeute diljem svijeta jer je riječ o najnovijoj ovisnosti, piše vijesti.hr

hr Sat May 25 2019 12:07:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .