Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cded2f029111c6c8d8b45ba/80

Održana 55. promocija doktora znanosti: Uručeno 57 diploma

Uručeno je 57 diploma

Svečana promocija doktora znanosti Sveučilišta u Splitu održana je u petak, 17. svibnja  na Medicinskom fakultetu. Riječ je jubilarnoj 55. promociji na kojoj je uručeno 57 diploma. Svečanosti su nazočili prorektori Sveučilišta, članovi Senata te predstavnici Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita. Doktorantima se obratio rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić, čestitavši im na velikom uspjehu.

-  Danas je najsvečaniji dan, ne samo u našem gradu, nego i u državi jer slavimo znanje i pozitivna događanja koja unosimo u naš svakodnevni, ponekad i bremeniti život. Sveučilištu 57 doktora znanosti na jednom mjestu predstavlja veliku snagu i brojne mogućnosti promicanja znanja u cijelom svijetu. Prema rangiranjima svjetskih sveučilišta vidimo kolikim koracima naše Sveučilište grabi, a pojedine grane su na visokim pozicijama na meritornim ljestvicama kao što je primjerice Šangajska – ustvrdio je rektor Ljutić.

Naglasio je kako biti doktor znanosti danas znači početak znanstvenog puta, poručivši promoventima kako su im vrata Sveučilišta otvorena.

- Tražite svoje mjesto ovdje, širite svoju marljivost, svoj rad, a ovogodišnja promocija, kao i mnoge prije nje, su putokaz kako dalje. Kada pogledamo kamo stremimo i s kojom kvalitetom raspolažemo u našoj sredini, vi ste nam ponos – kazao je rektor splitskog sveučilišta.

Rektor je iskazao zadovoljstvo što se na Sveučilištu planira otvoriti još doktorskih škola jer za to ima prostora.

- U Splitu zaista možete dosegnuti zvijezde. Otiđite u  svijet, no vratite se ovdje i radite jer su mogućnosti velike. Vi ste naša snaga – rekao je, istaknuvši i četiri doktorska studijska programa, koja su dobila oznake visoke kvalitete prema ocjeni Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

- Naše Sveučilište je funkcionalno integrirano i stalno se radi na još većem zajedništvu. Bez dobre edukacije i znanja nema napretka. Nemojte se bojati pitati i predlagati, tu smo da prihvatimo sve vaše sugestije na dobrobit Sveučilišta, zahvaljujem vam se na vašem trudu, dali ste neizmjeran doprinos našem Sveučilištu – zaključio je rektor Ljutić.

U glazbenom dijelu programa sudjelovao je ansambl za suvremenu glazbu S/UMAS Umjetničke akademije u Splitu pod ravnanjem docenta Gordana Tudora.

Promovirani su pristupnici koji su doktorsku disertaciju obranili na sljedećim fakultetima:


Ekonomski fakultet:

1. Damir Đogić

2. Maria Đogić

3. Darko Horvatin

4. Miroslav Ivić

5. Velimir Jukić

6. Ana Juras

7. Mario Matković

8. Mijana Matošević Radić

9. Zoran Paunović

10. Marija Vukoja


Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje:

1. Nikola Banduka

2. Zvonimir Dadić

3. Nedjeljka Grulović-Plavljanić

4. Ivan Peko

5. Pjero Petej

6. Milan Perkušić

7. Ivan Pivac

8. Goran Trlin


Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije:

1. Boris Čutura

2. Katarina Rogulj


Filozofski fakultet:

1. Andrijana Perković Paloš

2. Zrinka Podhraški Čizmek

3. Nikola Sunara


Katolički bogoslovni fakultet:

1. Silvana Burilović Crnov


Kemijsko-tehnološki fakultet:

1. Mejra Bektašević

2. Maja Biočić


Kineziološki fakultet:

1. Tea Bešlija

2. Marino Krespi

3. Ivana Kujundžić Lujan

4. Biljana Kuzmanić

5. Luka Pezelj


Medicinski fakultet:

1. Ivana Alujević Jakus

2. Marija Baković

3. Marija Ban

4. Tina Bečić

5. Benjamin Benzon

6. Sandra Benzon

7. Ivana Blažević

8. Krste Borić

9. Lidija Bošković

10. Luka Brčić

11. Tonći Brković

12. Ivana Kristina Delić Jukić

13. Svjetlana Došenović

14. Sandro Glumac

15. Žana Kalajzić

16. Višnja Kokić Maleš

17. Mira Kuzmić

18. Pave Markoš

19. Filipa Markotić

20. Antonela Matana

21. Sanja Srdelić Mihalj

22. Adrienne Stevens

23. Ana Stipčić


Prirodoslovno-matematički fakultet:

1. Martina Požar

2. Sanda Šimičić


Sveučilišni odjel za studije mora:

1. Anita Erdelez


hr Fri May 17 2019 17:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57e4e9531eea8fe5098b4593/80
Foto: Tonči Plazibat / CROPIX

Franka Vidovića umjesto u Šibeniku predložili u Zadru: 'Kolege mi podmeću klipove! Više neću šutjeti!'

Bajna situacija nije ni kod SDP-a kod kojeg se prva podrhtavanja već očigledno osjete u devetoj izbornoj jedinici.
Hrvatska javnost u predizborno vrijeme i prije službenog početka kampanje već se naslušala obećanja i poruka, čak i doživjela višestruka uhićenja koja su mnogi svrstali u baš još jedan od načina za prikupljanje poena za izborni proces od kojeg smo udaljeni nešto više od mjesec dana.

U fokus javnosti stigli su HDZ-ovci, a bajna situacija nije ni kod SDP-a kod kojeg se prva podrhtavanja već očigledno osjete u devetoj izbornoj jedinici. Naime, već smo prije nekoliko dana doznali kako bi listu u toj jedinici trebao nositi Franko Vidović, a umjesto u svojoj Šibensko-kninskoj županiji Vidović je podršku dobio u Zadarskoj?!

Naime, Županijski odbor Šibensko-kninskog SDP-a za listu je predložio Gordanu Cvjetković i Tončija Restović, po prijedlogu iz Šibenika te Mateju Ivoš, Marka Lalića i Marka Udovičića iz organizacije grada Vodica.

Naime, Županijska organizacija izbor za listu odlučila je prepustiti općina i gradovima.

- Nemamo obavezu nikoga potvrđivati kao kandidata, pa smo odlučili podržati sve one koje kandidiraju njihove matične organizacije na terenu. Franko Vidović se nikome od nas nije javio, nije izrazio želju da bude kandidiran, pa ga nitko nije ni predložio. Za njega kao bivšeg predsjednika šibenskog SDP-a i bivšeg šibenskog dogradonačelnika, sigurno nije ugodno da ga njegova matična organizacija nije kandidirala, ali, ni on sam o tome nije komunicirao s nama niti se kome javio, kazao je Joško Šupe, predsjednik Županijskog odbora Šibensko-kninske županije.

Kad već nisu Šibenčani Vidovića su predložili, pored svojih kandidata, Zadrani.

Vidović je, štoviše, postupak ljudi iz svoje županije okarakterizirao podužom objavom na društvenim mrežama u kojoj je istaknuo kako više neće šutjeti jer mu kolege podmeću klipove. Kazao je, ipak, kako neće protiv volje stranke.

- Nisam plakao na ramenu predsjednika i u interesu stranke sam to primio dostojanstveno. Pa i zato jer po Statutu predsjednik SDPa predlaže liste, a Glavni odbor ih potvrđuje, a ja sam legalist!, među ostalim je napisao Vidović.
hr Fri May 29 2020 22:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53a406321799421a762f4201/80

Rimac sumnjiče za primanje mita od 45.000 eura

Njezina sestra, koja radi za Generali osiguranje, trebala je napraviti policu za vjetroelektrane, a zauzvrat dobiti brokersku proviziju.
Josipa Rimac je oko 20 sati trebala biti dovedena na ispitivanje u USKOK nakon što je uhićena u današnjoj akciji. Bivša gradonačelnica Knina i sada već bivša tajnica u Ministarstu urave sumnjiči se za trgovinu utjecanjem i primanje mita. Naime, kako saznaje Večernji list, Rimac je preko svoje sestre trebala dobiti 45 tisuća eura kako bi pogodovala tvrtki C.E.M.P. koja je gradila vjetroelektrane kod Knina.

Njezina sestra, koja radi za Generali osiguranje, trebala je napraviti policu za vjetroelektrane, a zauzvrat dobiti brokersku proviziju. 

Sumnja se da su s njom to dogovarali Dragan Stipić i Milenko Bašić, a 45 tisuća eura završilo bi u džepu Josipe Rimac. 

Nakon toga ona počinje, kako se sumnjiči, raditi pritisak na Hrvatske šume da promjene negativna mišljenja koje je C.E.M.P. dobio oko izgradnje vjetroelektrana.

To se događalo krajem 2019. i početkom 2020. te je C.E.M.P. na koncu dobio pozitivno mišljene. Sumnja se da su Krunoslav Jakupčić, predsjednik uprave  Hrvatskih šuma i Ivan Melvan iz ispostave Hrvatskih šuma Split bili ti koji su na koncu dali pozitivna mišljenja.

Inače Hrvatske šume su s Bašićevom tvrtkom vodile sudski spor, piše Večernji list


hr Fri May 29 2020 20:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c39b0c20e4938f3758b45a6/80
Foto: Screenshot / YouTube

Odvjetnik Josipe Rimac: 'Zasad ne vidim da je počinjeno ikakvo kazneno djelo'

Najprije je priveden predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, zatim stiže vijest o privođenju državne tajnice i bivše gradonačelnice Knina Josipe Rimac, ali i sadašnje načelnice Gračaca Nataše Turbić.

Reporterka RTL-a Ivana Ivanda Rožić izvijestila je u RTL-u Danas da Josipa Rimac još nije stigla u prostorije USKOK-a na ispitivanje. Prvi je na ispitivanje u 16.45 sati stigao predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, a njegov odvjetnik Vladimir Terešak je kazao da je Jakupčić iznosio aktivnu i opširnu obranu te da se njega tereti da je sve radio po nalogu Josipe Rimac. Od 13 uhićenih, dosad su ispitane tri osobe.

"Rekla je samo da se krene u Zagreb"

U RTL-u Danas gostovao je odvjetnik državne tajnice Josipe Rimac, Vinkom Gulišijom

Rekao je da još uvijek čeka poziv za ispitivanje. 

- S obzirom da su ispitivanja počela, pretpostavljam de će to sve biti tijekom dana, kazao je Gulišija. 

Na pitanje je li se čuo s Josipom Rimac rekao je da se jutros čuo telefonski. 

- Nije rekla ništa posebno. Samo da se krene u Zagreb i to je to, kazao je Gulišija. 

- Znam vrlo malo jer još nema rješenja o provođenju istrage i nemam pouku o pravima, tako da puno ne znam. Koliko znam, napravljena je pretraga i u Zagrebu i u Kninu, rekao je Gulišija. Na pitanje je li nešto pronađeno odgovara da koliko on zna, nije. 

Rekao je da je privatno kontaktirao sa članovima obitelji Josipe Rimac, a na pitanje jesu li zgroženi ovom situacijom odgovorio je: "naravno da jesu". 

Kazao je da ne može pretpostaviti hoće li Rimac biti pri vrhu ili pri dnu osumnjičenih. "Ako ide po nekakvom redosljedu, onda sigurno nije među prva tri. To nam je jasno. No, koja je po redu, nemam pojma", rekao je. 

"Savjetovat ću joj da iznese obranu"

Rekao je da će Josipi Rimac savjetovati da iznese obranu
- Savjetovat ću je da iznese obranu. Hoće li odgovarati na pitanja, to ćemo vidjeti, rekao je.

- Ne znam koliko toga ima, koja djela, s kojim je osumnjičenikom je povezuju tako da to ne mogu reći, odgovorio je na pitanje hoće li to biti opširna obrana.

"Ne vidim ništa sporno"

Odvjetnik predsjednika Uprave Hrvatskih šuma kazao je da se njega tereti da je radio sve na nagovor Josipe Rimac. "Ja ne znam. Poznavajući Josipu Rimac u to ne vjerujem i temeljem podataka koje ja imam, ja ne vidim ništa sporno", kaztao je. 

- Ono što ja znam, a znam putem medija. U ovom trenutku ne vidim da je počinjeno ikakvo kazneno djelo. No to je moje mišljenje i vidjet ćemo je li, rekao je. 

- Temeljem onoga što je napisano ne vidim da bi ona svojim postupanjem počinila bilo kakvo kazneno djelo. No moram vidjeti točni činjenični opis da bi o tome mogli detaljnije razgovarati, kazao je. 

Za kraj je odgovorio na pitanje što kaže na tvrdnje da se radi o politici. "To vi zaključite. Ja ništa ne kažem", zaključio je za RTL.

hr Fri May 29 2020 20:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a397566b9e03e772e8b45a8/80
Foto: Vlada Republike Hrvatske

Ćorić: Ne vjerujem da ovakve situacije mogu utjecati na rezultat izbora

Ministar Tomislav Ćorić kratko je rekao da pravosuđe radi svoj posao, te da je svaki ovakav događaj iskorak u borbi protiv korupcije.

Saborski zastupnik i šef HDZ-ovog saborskog kluba Branko Bačić i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kratko su komentirali današnja uhićenja državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarske kriminaliteta s obilježjima korupcije.

HDZ ima nultu stopu tolerancije na korupciju, Državno odvjetništvo i policija ima punu potporu vlade i HDZ-a. Uvjeren sam da će građani prepoznati političku stranku koja se zalaže za ispravan rad svih državnih dužnosnika, postupanje državnih tijela i lokane samouporave, ako se zalažete za nultu stopu tolerancije na korupciju, jasno vam je da to ne može štetiti stranci, rekao je Bačić za N1

Ministar Tomislav Ćorić kratko je rekao da pravosuđe radi svoj posao, te da je svaki ovakav događaj iskorak u borbi protiv korupcije.

- Ne bih rekao da ovakve situacije mogu utjecati na rezultat izbora, kriminal i korupcija nemaju političku boju već ime i prezime.

Podsjećamo, jutros je desetak državnih dužnosnika i gospodarstvenika uhićeno zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarskih kriminaliteta s obilježjima korupije, objavio je MUP.

Među njima su predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, državna tajnica u Ministarstvu uprave i bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac i Ivan Melvan, voditelj uprave Hrvatskih šuma u Splitu. 


hr Fri May 29 2020 19:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .