Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f24148bdaf72daf4d8b4576/80
Foto: MORH

Održana svečana dodjela činova i pohvala u MORH-u povodom Dana pobjede

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je i zahvalio svim pripadnicima Hrvatske vojske na promaknućima, pohvalama i nagradama.

Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, u petak, 31. srpnja 2020. godine u Ministarstvu obrane RH održana je svečana dodjela činova i pohvala pripadnicima Oružanih snaga RH i Ministarstva obrane.

Svečanoj dodjeli činova i pohvala nazočili su izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i savjetnik predsjednika RH za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima te drugi visoki vojni i civilni dužnosnici i uzvanici.

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je i zahvalio svim pripadnicima Hrvatske vojske na promaknućima, pohvalama i nagradama. Istaknuo je kako za nekoliko dana obilježavamo 25. obljetnicu veličanstvene vojno-redarstvene operacije Oluja kada je Hrvatska vojska, zajedno s redarstvenicima zadala konačan udarac neprijateljskoj vojsci. Također, ministar je zahvalio svima koji su sudjelovali u ovoj operaciji, hrvatskim braniteljima koji su dali svoj život, kao i članovima njihovih obitelji.

„U tim trenucima Hrvatska vojska i hrvatski vojnik bili su najjače oružje koje smo imali. Mnogi su tada, koji su napadali Republiku Hrvatsku, bili tehnički opremljeniji i jači od nas. Mi smo pobijedili zato što smo Hrvatska vojska, zato što smo hrvatski vojnik i vojnikinja koji voli svoju Domovinu i bori se za nju“, rekao je ministar Banožić.

Ministar je naglasio kako Hrvatska vojska danas, sudjelujući u mnogim operacijama i misijama, prima priznanja zbog svoje spremnosti. Istaknuo je kako je u budućnosti potrebno raditi na modernizaciji Hrvatske vojske, opremanju smještajnih kapaciteta, podizanju razine kvalitete kapaciteta za obuku, a sve u cilju podizanja razine uspješnosti rada.

Čestitajući promoviranima, nagrađenima i pohvaljenima, načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj, istaknuo je kako danas imamo priliku prepoznati najbolje među nama, one koji su se istaknuli radom, zalaganjem  i svojim djelima.

„Danas se okupljamo uoči jednog od najvećih praznika u modernoj povijesti Republike Hrvatske, dana kada smo prije 25 godina ostvarili uvjerljivu i briljantnu pobjedu kojom smo potvrdili državnu cjelovitost, suverenitet i odbili pokušaje okupacije dijela našeg teritorija. Hrvatska je vojska nastala u Domovinskom ratu. U svega četiri godine izrasla je u moćnu borbenu silu“, rekao je admiral Hranj.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH svojim je odlukama, koje stupaju na snagu 5. kolovoza 2020. godine, u viši čin promaknuo ukupno 161 časnica i časnika Oružanih snaga RH.

Načelnik Glavnog stožera OS RH promaknuo je u viši čin 218 dočasnica i dočasnika Oružanih snaga. Ministar obrane nagradio je i pohvalio 31 pripadnicu i pripadnika OS RH. Načelnik Glavnog stožera nagradio je i pohvalio 48 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga.

U ovoj prigodi, brigadir Damir Šlat istaknuo je kako mu je izuzetna čast, zadovoljstvo i ponos što je sudjelovao u Oluji, a danas, 25 godina kasnije je promaknut.

„Imao sam 25 godina u trenutku Oluje i kada bi birao trenutak promaknuća u brigadira, što je vrhunac vojničke i časničke karijere, bolji trenutak od ovoga ne bih mogao izabrati“, rekao je brigadir Šlat.

Stožerna narednica Renata Sedlar izjavila je kako promaknuće za nju predstavlja vrhunac vojne dočasničke karijere: „Nakon 29 godina službe, da sam mogla birati bolji dan za promaknuće ne bih ga mogla izabrati, a to je Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.“

hr Fri Jul 31 2020 14:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed178f86f2ab8de498b4575/80

Josipi Rimac pozlilo u Remetincu: "Požalila se na otežano disanje"

Rimac je bila uhićena u tzv. slučaju vjetroelektrane krajem lipnja ove godine, da bi joj mjesec dana kasnije zagrebački Županijski sud produljio istražni zatvor za još dva mjeseca, do kraja kolovoza

Bivšoj državnoj tajnici u Ministarstvu uprave, a sada USKOK-ovoj osumnjičenici Josipi Rimac, prošloga vikenda je pozlilo u zatvoru u Remetincu te je prevezena u KBC Zagreb, gdje joj je ukazana pomoć.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Rimac se stražarima zatvora u subotu požalila na otežano disanje te je po nalogu zatvorskoga liječnika prevezena na pregled, međutim nije utvrđena nikakva veća zdravstvena ugroza pa je istoga dana vraćena u Remetinec.

Njezina odvjetnica Lidija Horvat rekla je da ne može komentirati ovaj događaj jer je tako zamoljena.

Rimac je bila uhićena u tzv. slučaju vjetroelektrane krajem lipnja ove godine, da bi joj mjesec dana kasnije zagrebački Županijski sud produljio istražni zatvor za još dva mjeseca, do kraja kolovoza.

Putem svoje odvjetnice Lidije Horvat, Rimac je preko nekoliko pravnih instrumenata pokušala osporiti odluke o istražnom zatvoru, međutim za sada bezuspješno. Osim žalbi na rješenja suca istrage, podnijela je prigovor USKOK-u i sucu istrage u kojem je tvrdila da USKOK presporo ispituje svjedoke zbog kojih je njoj određen pritvor.

Naime, Rimac je pritvorena zbog opasnosti od utjecaja na točno određene svjedoke te će, nakon što se oni ispitaju, biti puštena. Također, odvjetnica Horvat je neupješno podnijela i dvije ustavne tužbe. 

hr Wed Aug 12 2020 13:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f282da6daf72dae518b45af/80
Foto: Pixabay

U Šibensko-kninskoj županiji deset novooboljelih osoba

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 87 osoba, a u Općoj bolnici Šibensko-kninske županije nema na liječenju pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19

Na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je deset novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, a trenutno je 49 aktivnih slučajeva zaraze, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite te županije.

Među novozaraženima su i četiri ženske i jedna muška osoba mlađe životne dobi koje trenutno borave u Vodicama, a čije prebivalište je na području drugih županija, kontakti su ranije oboljelih.

Zatim, dvije muške i ženska osoba mlađe životne dobi s područja grada Šibenika, čija je epidemiološka obrada u tijeku, mlađa ženska osoba s prebivalištem u Tribunju te muška osoba srednje životne dobi koja trenutno boravi u Tribunju, a prebivalište joj je u Zagrebu.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 87 osoba, a u Općoj bolnici Šibensko-kninske županije nema na liječenju pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 20 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus, dodaju iz stožera.

hr Wed Aug 12 2020 13:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5570c7aae0a75b153b8b45d2/80

Zatvoreni dijelovi noćnih klubova rade i dalje, samo se razmišlja o pooštravanju mjera

Jedino što je promijenjeno, s obzirom na ranije, jest povećan broj nadzora noćnih klubova te poštivanja epidemioloških standarda.
Noćni klubovi jedni su od žarišta novog vala koronavirusa. Takvi slučajevi zabilježeni su i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nekoliko osoba zaraženo je u provodu u Makarskoj.

Mediji su jučer pisali kako su nadopunjene preporuke spriječavanja širenja zaraze u noćnim klubovima. Čak se govorilo i o zabrani rada noćnih klubova u zatvorenim dijelovima, a kako tomu nije tako kazala je i Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo na današnjoj konferenciji za medije.

O takvim preporukama se razmišlja, a jedino što je promijenjeno, s obzirom na ranije, jest povećan broj nadzora noćnih klubova te poštivanja epidemioloških standarda. Potvrdili su nam to i iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Pojačat će se nadzor u noćnim klubovima. Naša županija obuhvaća ogroman prostor, nadzor je teško povećati, ali na terenu je maksimalan broj službenika pa su se povećale intervencije i policije i Civilne zaštite, rekla je Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

- Situacija je i dalje povoljna, ne smijemo dopustiti da krene u lošem smjeru. Razgovaramo o daljnjim mjerama, dodala je Karin o situaciji u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj su 33 novooboljele osobe, uz još 13 osoba sa drugih područja.
hr Wed Aug 12 2020 12:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e8f4db829111c32d88b45e2/80
Foto: Mario Strmotić (Hina)

Ogroman porast u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Karin: 'Ne smijemo dopustiti da situacija krene u lošem smjeru!'

Dvije osobe iz Imotske krajine su vezane za rođendansko slavlje, tri osobe iz Kaštela su članovi crkvenog zbora, a po jedna osoba iz Imotskog i Makarske je povezana sa zarazom u noćnom klubom.
Čak 33 osobe iz Splitsko-dalmatinske županije novopozitivne su na koronavirus. Najveći broj oboljelih je u Splitu te u Imotskom i Makarskoj. 

Dvije osobe iz Imotske krajine su vezane za rođendansko slavlje, tri osobe iz Kaštela su članovi crkvenog zbora, a po jedna osoba iz Imotskog i Makarske je povezana sa zarazom u noćnom klubom.

- Pojačat će se nadzor u noćnim klubovima. Naša županija obuhvaća ogroman prostor, nadzor je teško povećati, ali na terenu je maksimalan broj službenika pa su se povećale intervencije i policije i Civilne zaštite, rekla je Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

- Situacija je i dalje povoljna, ne smijemo dopustiti da krene u lošem smjeru. Razgovaramo o daljnjim mjerama, kazala je Karin.
hr Wed Aug 12 2020 12:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .