Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b195a602af47fdb158b47ed/80
Foto: PIXABAY

Gdje će se upisati maturanti? Ovo je 20 najpoželjnijih fakulteta

Maturanti su dobro proučavali i potrebe tržišta rada – jer upravo studij logopedije nalazi se na listi studija za koje se preporučuje povećanje broja upisanih i stipendiranih učenika
Studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, psihologija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i stručni studij fizioterapije na zagrebačkom Zdravstvenom veleučilištu top tri su studija među ovogodišnjim maturantima kojima državna matura i službeno počinje idućeg tjedna, a koji u srpnju, po konačnim rezultatima mature, upisuju visokoškolske ustanove.

Konkurencija i na psihologiji

Naime, spomenute fakultete na svojoj listi za upis istaknulo je najviše maturanata – ukupno gledano spomenuta tri fakulteta prijavio je 4371 maturant, od toga je 1398 maturanata navedene fakultete istaknulo kao svoje prve izbore za upis, piše Večernji list.

Riječ je o studijima kojima upisne kvote nisu velike pa ovako velik interes učenika podiže i konkurenciju i zahtijeva što bolji rezultat na državnoj maturi. Tako će se za najatraktivniji studijski smjer – logopediju, za koju je upisna kvota iduće akademske godine 50 mjesta, boriti 1352 maturanta koja su prijavila navedeni smjer. Od prijavljenih njih 557 logopediju je stavilo kao svoj prvi izbor. Drugim riječima – za jedno mjesto na logopediji borit će se čak 27 učenika.

Ništa manja konkurencija ne očekuje ni one maturante koji žele studirati psihologiju kao jednopredmetni studij. Njih 1096 prijavilo je taj smjer iako ima mjesta tek za 76 studenata. Tako će se za jedno mjesto na psihologiji, uzevši u obzir samo one maturante koji su taj smjer istaknuli kao svoj prvi izbor, kojih je 386, boriti petero maturanata. Tolika će konkurencija biti i za jedno mjesto na stručnom studiju fizioterapije na koji će se u konačnici upisati tek 95 studenata.

Unatoč konkurenciji ovogodišnja generacija maturanata dobro je proučavala i potrebe tržišta rada – jer upravo studij logopedije nalazi se na listi studija za koje se preporučuje povećanje broja upisanih i stipendiranih učenika kako bi se zadovoljile potrebe tržišta rada. Logopedi su tako deficitarni i u Zagrebu, Osijeku, Karlovcu, Virovitici, Vinkovcima, Županji, Kutini, Novskoj, Primorsko-goranskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Šibensko-kninskoj, Brodsko-posavskoj županiji. Psiholozi su pak traženi u Karlovačkoj, Brodsko-posavskoj županiji, Trogiru, Splitu i Makarskoj.

Među top deset studija ovogodišnji maturanti zainteresirani su i za farmaciju – za jedno mjesto na tome studiju ove godine borit će se troje studenata kojima je taj studij prvi izbor, a taj će smjer moći upisati ukupno 140 studenata. Dobar je to odabir ako se u kontekst uzmu i potrebe tržišta rada jer farmaceuta nedostaje u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, Trogiru, Splitu kao i u Brodsko-posavskoj, Karlovačkoj, Virovitičkoj, Međimurskoj, Varaždinskoj i Krapinskoj županiji.

U top 10 i dentalna medicina

U top deset studija koje interesiraju ovogodišnju generaciju maturanata ulaze i studij dentalne medicine, ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, studij arhitekture i urbanizma, zagrebački studij medicine i računalstva i to smjerovi: programsko inženjerstvo, inženjerstvo računalnih sustava i mreža (stručni). Na tom posljednjem studiju mjesta je za stotinu studenata, taj je studijski smjer biralo 860 maturanata od kojih 256 je računalstvo istaknulo kao svoj prvi izbor.

Ovogodišnja generacija zainteresirana je i za studije anglistike, kineziologije, elektrotehnike, matematike, građevinarstva i strojarstva. U top dvadeset studijskih programa po izboru maturanata koji su morali poredati listu prioriteta nalaze se i ekonomija i poslovna ekonomija na zagrebačkom studiju te ekonomska politika i regionalni razvitak, financijski menadžment, marketing, menadžment, poduzetništvo i poslovna informatika u Osijeku. Pravo je posljednje na listi top dvadeset studija – prijavilo ga je 1680 budućih studenata, a za njih 373 to je prvi izbor. Mjesta na tome fakultetu ima za 652 studenta.
hr Thu May 30 2019 08:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/59f88d1eb9e03ef0988b4591/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Tin Ujević “iznenadio” maturante na ovogodišnjoj maturi iz hrvatskog jezika

Nakon jučerašnjeg teksta iz jezika, maturanti su danas pisali esejski dio mature iz hrvatskog Danas su maturanti pisali esej iz hrvatskog jezika.
Iako je velika većina očekivala da će tema biti “Kiklop”, roman Ranka Marinkovića, maturante je iznenadila tema pjesništva koja se ove godine pojavila.

Naime, ove godine tema je bila jedna pjesma i djelo lirske proze Tina Ujevića. Riječ je o pjesmi “Igračka vjetrova” i “Dva puta jao”. Sudeći po riječima maturanata, tema ih je iznenadila, nitko nije očekivao da će se nakon dugo godina pojaviti tema pjesništva.

 “Igračku vjetrova” velika većina maturanta je znala, dok je za drugu pjesmu rijetko tko i čuo.

Maturanti su imali 160 minuta za napisati esej, a kažu da im je to vremenski bilo sasvim dovoljno.

Maturanti koji su pisali B razinu hrvatskog za esejsku temu imali su “Gospodu Glembajeve”, djelo Miroslava Krleže.
hr Tue Jun 18 2019 18:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d07886529111c20d38b4570/80
Foto: HRT

Nobelovci u Splitu: S kongresa će znanstvenici poslati poruku svijetu kuda ide medicina u 22. stoljeću

Split i Hrvatska postali su centar znanosti, barem idućih nekoliko dana. U Splitu se održava 11. kongres jednog od najuglednijih međunarodnih znanstvenih društava iz područja personalizirane medicine i genetike na kojemu se okupila svjetska elita. U Split su stigla čak četiri dobitnika Nobelove nagrade i brojni kandidati za nju.
Zahvaljujući ovom skupu, Hrvatska se brendira na svjetskoj znanstvenoj karti, riječi su dr. Dragana Primorca, koji je ujedno jedan od zaslužnijih što se ovaj kongres održava upravo u Hrvatskoj. Personalizirana medicina, koja je glavna tema kongresa, temelji se na poznavanju i razumijevanju procesa na molekularnoj razini, što je ključno u dizajniranju terapeutskog postupka. Drugim riječima, analizom genoma dobivaju se informacije koje mogu biti važne za prevenciju nastanka bolesti u ranoj dijagnostici. 

Partner ove konferencije je glasovita klinika Mayo s godišnjim prihodom od 11 milijardi dolara. 

Unatoč tomu što i naši znanstvenici u ovom trenutku sudjeluju u brojnim znanstvenim istraživanjima, Hrvatska je na dnu europske ljestvice prema izdvajanjima za znanost s 0,3 posto. Europski prosjek je otprilike 3 posto, što je prema riječima ministrice obrazovanja Blaženke Divjak naš cilj, pogotovo ako znamo da znanost pokreće i industriju i proizvodnju.

Dragan Primorac prije konferencije obratio se novinarima, rekavši da nazoče najvažnijem europskom događaju u ovom trenutku, što se tiče znanosti. S kongresa će znanstvenici poslati poruku svijetu kuda ide medicina u 22. stoljeću, piše HRT.

- Prvi put će biti demonstrirani rezultati koje do sada svijet nije vidio - poručio je.
hr Mon Jun 17 2019 14:32:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5756adeb1e353e2f1c8b45cc/80
Foto: Ilustracija

Započele prijave u nove studijske programe Sveučilišta u Splitu

Studijski program preddiplomskog sveučilišnog studija Mediteranska poljoprivreda i studijski program preddiplomskog sveučilišnog studija Hotelijerstvo i gastronomija upisani su u Upisnik studijskih programa te ih od utorka 11. lipnja maturanti mogu odabrati za svoj željeni studij preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava na visoka učilišta Postani student.

Preddiplomski sveučilišni studijski program “Mediteranska poljoprivreda” upisuje 30 studenata, a realizira se kroz šest semestara, od čega su prva dva semestra zajednička za studijske smjerove.

Studenti ovog studija stječu kvalifikaciju: Sveučilišni prvostupnik/prvostupnica inženjer/inženjerka mediteranske poljoprivrede.

Preddiplomski sveučilišni studijski program Mediteranska poljoprivreda omogućit će budućim studentima stjecanje temeljnih poljoprivrednih znanja kroz smjerove: vinogradarstvo i vinarstvo te hortikulturu na kojima će se educirati te savladavati vještine i znanja iz svih važnih čimbenika potrebnih za uspješnu proizvodnju i procese u poljoprivredi.

 Program je izrađen na način da se student svakodnevno susreće s teoretskim i praktičnim znanjima. Uvest će ih se u svijet poljoprivrednih znanja koja će moći primijeniti u različitim poljoprivrednim proizvodnjama (ovisno o odabiru studenta) te steći će temelj za daljnji razvoj akademskog obrazovanja na diplomskim studijima.

Preddiplomski sveučilišni studij Hotelijerstvo i gastronomija novi je studijski program u obrazovnoj ponudi Sveučilišta u Splitu. Studij traje šest semestara, a u prvu godinu studija će se upisati 30 studenata. S obzirom na svoje iznimne hotelske u ugostiteljske potencijale, kao i činjenicu da je stručna praksa sastavni i obvezni dio studijskog programa, već je u početnoj ideji odlučeno da se studij izvodi u Makarskoj.

Zahvaljujući uravnoteženom odnosu teorijske i praktične nastave, interdisciplinarnom pristupu te angažmanu vrsnih predavača i mentora, program je u stanju pružiti visoko stručna znanja za samostalan rad na različitim mjestima u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Na temelju znanja stečenih na ovom studiju moguće je također pokrenuti vlastiti posao, odnosno postati poduzetnik u malim obiteljskim poduzećima.

Studenti nakon završetka ovog studija, s obzirom na udio teorije u ukupnom programu, mogu nastaviti studij na diplomskom studiju Hotelijerstva i gastronomije kojega će u međuvremenu pokrenuti Sveučilište u Splitu ili na drugom srodnom studiju ovog ili nekog drugog sveučilišta. Završetkom diplomskog studija studentima se otvara velika mogućnost da se u budućnosti okušaju na različitim menadžerski mjestima u ugostiteljstvu, hotelskoj industriji te javnom sektoru koji je u uskoj vezi s ovim djelatnostima.

Preddiplomski sveučilišni studij Hotelijerstvo i gastronomija moderni je studij, koncipiran po uzoru na najbolje studije ove vrste u svijetu. Namijenjen je prije svega mladima koji se ne boje izazova kakvima obiluje hotelijerstvo i ugostiteljstvo kao svjetski prosperitetna djelatnost. Osobito se ovaj studij predlaže onima koji žele svoje znanje i svoje sposobnosti potvrđivati i usavršavati diljem svijeta.

hr Wed Jun 12 2019 15:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce9257e29111c8ba58b456a/80

Koliko su sigurne namirnice koje jedemo? U mesnicama staro meso, a u restoranima pokvarene namirnice

Dan sigurnosti namirnica je WHO posvetio borbi protiv pokvarene hrane. To je i Hrvatima odlično poznato, jer osim što je to povezano sa siromaštvom, to je i način da trgovci napune džepove.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi kako više od 400 tisuća ljudi svake godine umire jer su pojeli pokvarene namirnice. Svaki deseti stanovnik našeg planeta barem jednom godišnje oboli jer je pojeo nešto pokvareno. „Pokvareno" je svakodnevni izraz za biološku reakciju razgradnje: bakterije, virusi, paraziti razgrađuju namirnicu, a ako ju takvu pojedemo, ti paraziti na taj način dođu i u ljudsko tijelo.

- Ovo je jedinstvena prilika potaći svijest o opasnosti pokvarene hrane. Kod vlada, država, proizvođača, transportera i potrošača - izjavio je predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus za DW. 

- Od poljoprivrednog imanja pa sve do tanjura, svi sudionici moraju pomoći u tome da naša hrana bude čista.

Pogađa siromašne, ali i bogate!

Bogate zemlje i potrošači imaju i dobre hladnjake, kod njih je čak problem što goleme količine posve ispravne hrane bacaju u smeće, jer imaju novaca kupiti novu namirnicu, već kad im se nešto učini „sumnjivo". Ipak, i u Europi godišnje 23 milijuna ljudi oboli od trovanja hranom, gotovo 5.000 osoba od toga i umre. WHO tvrdi kako je stvarni broj sigurno puno veći, jer ne ide svatko liječniku zbog mučnine i smetnje u probavi prouzročene nekom lošom namirnicom, piše DW.

Jer baš kako predsjednik WHO apelira na sve sudionike lanca prehrane, tako baš svi u tom lancu pokušavaju i „utopiti" pokvarenu namirnicu potrošaču. To počinje od banalnog i ne tako opasnog pokušaja prodavača na tržnici među zdravo voće i povrće podmetnuti barem neki komad koji je već počeo gnjiliti. Neki trgovci neće oklijevati i nanovo pakirati hranu kako bi sakrili istekli rok trajanja. Restorani su posebna priča: gostioničar će nerado baciti hranu koju je on već kupio, ali je još nije prodao. Ponekad će kuharu narediti da „malo odreže" ono što je već vidljivo trulo i pljesnivo, a na ostalo onda stavi malo više začina. Više novca ugostitelju će ostati i ako se ne mijenja ulje u fritezi.

Brzi novac sa trulim mesom

A onda su tu i „veliki" prevaranti koji su poznati i potrošačima u Hrvatskoj, ali prije svega pokvareno meso se uvijek iznova pojavljuje i u drugim državama Europe. Najčešće je prevara sasvim jednostavna: svjetska cijena govedine je trenutno oko tri i pol do četiri eura po kilogramu, svinjetine nešto manje od dva eura. Ali: uvijek iznova se događa da se na nekom teretnom brodu ili šleperu pokvari sustav hlađenja i zamrznuto meso se počinje otapati. U tom trenutku to više nije sigurna hrana i zapravo će štetu nadoknaditi osiguranje.

Ali netko će biti spreman kupiti i takvo meso. Naravno, njegova cijena je onda tek nekoliko centi – trgovac i prijevoznik će biti sretni dobiti i toliko, jer ih čeka trošak odstranjivanja otpada, možda i sterilizacije hladnjače. Tako kupljeno meso je lutrija: nešto se možda još nije odmrznulo i počelo truliti, ali prevarant vjeruje kako će i takvo meso moći upotrijebiti za mesne prerađevine koje će onda pokušati prodati kao „posebnu ponudu". Tu ima smisla i apel vladama država, jer i takva hrana je morala proći nadležna tijela za nadzor hrane.

Opasna pokvarena hrana je puno veći problem u siromašnim zemljama: treba imati pred očima kako još uvijek oko dvije milijarde ljudi nema pristup čistoj vodi i tko će onda tamo bacati hranu, čak i ako više nije ispravna. Apel za ispravnu hranu je utoliko i pitanje planetarne solidarnosti i suradnje, a to se tiče i nas: -

-Jedan objed danas vrlo lako može biti sastavljen od sastojaka s nekoliko kontinenata, a njihova sigurnost ovisi i o međunarodnoj suradnji - podsjeća Zsuzsanna Jaka, direktorica WHO-a za Europu. 

Zato i ovaj dan treba biti poticaj vladama provjeriti sigurnosne mehanizme zaštite živežnih namirnica na svim područjima.

hr Sun Jun 09 2019 18:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost

Pročitajte još . . .