Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d19aa7229111c72ea8b4583/80
Foto: Pixabay

Od travnja 2020.: Uvodi se izravna zračna linija Dubrovnik-Doha

Nakon više od dvije godine razgovora vođenih između Zračne luke Dubrovnik i Qatar Airwaysa konačno je uspostavljena ova linija
Glavni direktor Qatar Airways Grupe Akbar Al Baker objavio je uvođenje izravne redovite linije Qatar Airways-a na relaciji Doha-Dubrovnik-Doha, počevši od 20. travnja 2020. 

Let će prometovati tri puta tjedno od 20. travnja do 18. svibnja, a od 18. svibnja do 30. rujna pet puta tjedno. Od 30. rujna do 24. listopada ponovno tri puta tjedno.

Prometovati će zrakoplov tipa Airbus 320 sa 12 sjedala u poslovnom razredu i 132 sjedala u ekonomskom razredu. 

Nakon više od dvije godine razgovora vođenih između Zračne luke Dubrovnik i Qatar Airwaysa konačno je uspostavljena ova linija koja će omogućiti izravnu povezanost Dubrovnika sa zemljama Bliskog i Srednjeg istoka, Australije, Novog Zelanda i Afrike.

Qatar Airways je 2019. od strane Skytraxa proglašen najboljom zrakoplovnom kompanijom na svijetu kojaima najbolju uslugu u poslovnom razredu, a također su dobitnici još pet vrhunskih nagrada za izvrsnost. 
hr Tue Dec 17 2019 11:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed8f9d76f2ab869518b477d/80
Foto: pixabay

Adris grupa će u potpunosti srušiti splitski turistički biser: Evo kako će u budućnosti izgledati hotel Marjan

Na projektu novog hotela investitori su angažirali 3LHD studio iz Zagreba te čuvenog talijanskog arhitekta i dizajnera Piera Lissonija, a trenutno su u fazi ishođenja lokacijske dozvole

Nekadašnji splitski turistički biser i jedan od prepoznatljivih gradskih simbola nakon rekonstrukcije imat će novi toranj visine jednake dosadašnjoj, ali s jednom etažom manje zbog željene veće visine katova. Po neslužbenim najavama, u ovoj obnovi hotel će se smanjiti za oko 6,5 tisuća kvadrata i većim dijelom nastojati približiti izvornom obliku iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, odnosno pokušat će se neutralizirati posljedice nikad dovršene obnove otprije petnaestak godina, kada je investitor bio Željko Kerum, a projektant Jerko Rošin.

Između ostalog uklonit će se dva velika hotelska aneksa, koja su nazvana apartmanima, no u javnosti su se pojavile sumnje da se zapravo radi o stanovima, a neće više biti ni dvostruke staklene fasade koja je neobičnom bojom bola oči. Formirat će se veliko unutrašnje dvorište, odnosno atrij, a sama fasada pratit će originalne zamisli prilikom prvotnog projektiranja Zapadne obale, što uključuje čak i boju kamena, piše tportal.hr

U Adris grupi za tportal su tek šturo kazali da u suradnji s Gradom Splitom i mjerodavnim ustanovama pripremaju potrebnu dokumentaciju za obnovu hotela Marjan. Poslije završetka obnove, kažu, on će biti u skupini njihovih luksuznih hotela (Grand Park Hotel Rovinj, Lone, Hilton i drugi), no nisu željeli otkrivati planiranu visinu investicije i rokove dovršetka.

Kako se neslužbeno može saznati, originalni plan bio je do konca ove godine dovršiti dokumentaciju i u idućoj započeti radove, u koje bi se utrošio veći dio od planiranih dvije milijarde kuna ulaganja kompanije u turistički sektor. Kako je na razini grupe donesena odluka da se zbog koronakrize ona odgode za godinu dana, realno je da svoj prvi veći iskorak na tržište Dalmacije Adris grupa započne u 2022. godini.

- Činjenica jest da je pandemija koronavirusa utjecala na tijek naših investicija, no o rokovima i pojedinostima samog projekta, na kojemu rade 3LHD i glasoviti Piero Lissoni, moći ćemo govoriti kad projekt bude dovršen', potvrđuju u Adris grupi.

Glavni splitski konzervator Rade Bužančić za tportal je kazao da su obavljeni razgovori s investitorima i projektantima te da je njegova služba zasad zadovoljna onim što su vidjeli i čuli.

- Radi se o vrhunskim stručnjacima koji su si dali zadatak napraviti ozbiljan redizajn, ali gotovo kao reminiscenciju na prvotni projekt. Žele se približiti originalu hotela Marjan i usredotočiti se na kvalitetu umjesto kvantitetu, a to je novost u ponašanju na našim prostorima', kazao nam je Bužančić.

Sam hotel Marjan nije pojedinačno zaštićen kao kulturno dobro, ali je postao dio prepoznatljive slike grada, posebno s mora, te akter jedne vrste suptilnog dijaloga s Dioklecijanovom palačom - i po površini i po visini. Po projektu Lovre Perkovića, nekadašnja industrijska zona s kamenolomima i cementarama na Zapadnoj obali je 'higijenizirana', kako objašnjava konzervator Bužančić, i to u uspješnom stilu moderne.

- Nedavna intervencija nije bila osobito uspješna, a izvedbom dvostruke fasade čak je povećan gabarit tornja te je izgubljena konzola zbog koje je postojao dojam da toranj lebdi u zraku. Investitori su vrlo kooperativni i spremni su vratiti veći dio nježne slike izgubljene u rekonstrukciji prije petnaestak godina, pa čak i balkone s rešetkama. Projekt zasad ide u dobrom smjeru', potvrđuje glavni splitski konzervator, piše tportal.hr

hr Wed Sep 16 2020 18:10:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f5fc641daf72d6c978b45db/80

Otvorena Shift konferencija: Split kao centar svjetske IT scene

U ambijentu stoljetnih borova na Sustipanu otvoren je Shift, najveća developerska konferencija u jugoistočnoj Europi.

Poštujući propisane epidemiloške mjere, na jednom mjestu okupili su se brojni renomirani IT stručnjaci i predstavnici svjetske developerske scene kojima je dobrodošlicu u ime splitskog gradonačelnika poželjela Antonija Eremut Erceg, direktorica Razvoje agencije Split-RaST.

Eremut Erceg je navela kako Grad Split snažno podupire razvoj IT tehnologija i kroz svoje razvojne planove, pa je tako navela i projekt tehnološkog parka na Dračevcu kao buduće mjesto rađanja novih informacijskih i visokih tehnologija.

- Grad Split i financijski podupire ovu konferenciju koja je u proteklim godinama pozicionirala naš grad i Hrvatsku kao nezaobilaznu točku na svjetskoj karti informatičke industrije, jedne od najbrže rastućih poslovnih industrija na svijetu – navela je, među ostalim, čelnica Razvojne agencije Split. 

Obraćajući se uzvanicima župan Blaženko Boban rekao je kako ni pandemija koronavirusa nije spriječila održavanje konferencije s kojom se grad pod Marjanom afirmirao kao IT scena na globalnoj karti. 

Govoreći o devetom izdanju Shifta, organizator Ivan Burazin najavio je preko dvadesetak predavanja i radionica, kao i predstavljanje novih tehnoloških rješenja, kao i najaktualnijih trendova. 

Valja podsjetiti kako Grad Split podupire Shift konferenciju od 2013. godine. Cijeneći značaj ove konferencije Grad Split je 2018. potpisao trogodišnji ugovor kojim se osiguravaju sredstva u iznosu od 70 tisuća kuna godišnje (s uračunatim PDV-om) za razdoblje od 2018. do 2020. godine.

hr Mon Sep 14 2020 21:36:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5be7ea620e4938110a8b45fd/80
Foto: Pixabay

Za energetsku obnovu kuća zaprimljeno preko 7 tisuća prijava

Fond je zaprimio 7386 prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Prva prijava zaprimljena je iz Vojnića, dok je najviše prijava došlo iz Zagreba, Petrinje, Varaždina i Vukovara. Javni poziv privremeno je zatvoren u 10:45:15 sati.

Iz dosad zaprimljenih podataka, po kući je u prosjeku zatraženo oko 70-ak tisuća kuna, što znači da je u većini slučajeva planirana primjena više mjera energetske obnove. Građani koji planiraju provoditi ove projekte sredstva najčešće žele uložiti u postavljanje toplinske izolacije i zamjenu stolarije. Ove mjere omogućuju i najveće uštede energije jer sprječavaju energetske gubitke, a ujedno osiguravaju i zdraviji život u obnovljenim kućama.

S obzirom da se očekivao veliki interes, planirani budžet od 171 milijun kuna povećan je za dodatnih 40 milijuna kuna, kako bi što veći broj građana već ove godine dobio sredstva za energetsku obnovu svojih domova. Fond planira objaviti novi javni poziv u 2021., tako da će se svi zainteresirani građani imati prilike prijaviti i u sljedećoj godini.

Što se tiče javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća za ranjive skupine u opasnosti od energetskog siromaštva na isti je do sad zaprimljeno 59 prijava te je na njega još uvijek moguće podnijeti prijavu.

Započeta je obrada svih prijava prema redoslijedu zaprimanja te će sredstva u okviru raspoloživog budžeta biti odobrena svima koji su dostavili odgovarajuću dokumentaciju.

hr Tue Sep 01 2020 14:07:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e8443e829111cc4bd8b4569/80
Foto: Pixabay

Od 15. listopada preko granice umjesto šteke cigareta, bit će dozvoljeno ponijeti samo dvije kutije?

Tim su pravilnikom inače definirani i limiti za alkoholna pića, kao i “rezervno gorivo” u prenosivim spremnicima

Opskrbu jeftinijim cigaretama iz BiH ili (u manjoj mjeri) Srbije, i onu u legalnim okvirima i izvan njih, ove je godine već donekle otežala epidemiološka situacija, a odskora će i novi propisi.

Pod egidom osobne prtljage bez plaćanja PDV-a i trošarine u Hrvatsku će se od 15. listopada moći unijeti, primjerice, samo dva paketića cigareta umjesto deset ili “šteke”, a sužavaju se i limiti za tzv. male pošiljke nekomercijalnog značaja, piše Poslovni dnevnik.

Od zastupljenijih kategorija duhanskih proizvoda isto vrijedi i za duhan za pušenje, za koji će maksimalna količina pošteđena naplate nameta također biti peterostruko manja nego dosad. Umjesto dosadašnjih 250 grama slobodno će se moći unijeti 50.

Te promjene dio su predloženih izmjena Pravilnika o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država (izvan EU) te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značaja. Radi se o prijedlogu izmjena koji je ovaj tjedan pušten u javnu raspravu.

Tim su pravilnikom inače definirani i limiti za alkoholna pića, kao i “rezervno gorivo” u prenosivim spremnicima, ali fokus promjena ponajprije je na cigaretama/duhanu, s tim da je od količinskih smanjenja izuzet zračni promet.

U odnosu na postojeći pravilnik predviđa se i dopuna kojom se određuje da maksimalne količine za sedam specificiranih duhanskih prerađevina i proizvoda predstavljaju 100 posto sveukupne dozvoljene količine, piše Poslovni dnevnik.


hr Sun Aug 30 2020 18:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .