Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/56e9528a0890d2c0268b53b0/80
Foto: D.N.

Više desetaka onkoloških bolesnika ostalo bez sanitetskog prijevoza u KBC Split

HZZO na svojim internetskim stranicama navodi kako pravo na sanitetski prijevoz radi korištenja zdravstvene zaštite ostvaruje osigurana osoba koja je: nepokretna, teško pokretna i kojoj zbog prirode bolesti nije preporučeno samostalno kretanje

Više desetaka onkoloških bolesnika s područja Zadarske  županije neugodno je iznenadila obavijest Odjela saniteta županijskog  Zavoda za hitnu medicinu kako ih ovih dana neće moći prevesti do Kliničkog bolničkog centra Split gdje trebaju primiti terapiju zračenjem.  Ravnatelj Zavoda dr. Predrag Orlović potvrdio nam je kako su samo za  danas, 3. svibnja imali zakazan sanitetski prijevoz za čak 11 pacijenata  koje je trebalo prevesti u KBC Split, ali su to morali odgoditi, tvrdi Zadarski list.

- Vjerujem kako u našem sanitetu rade na otklanjanju kvara na vozilima, a moguće je kako će jedno vozilo biti vrlo brzo osposobljeno. Već  je poznato kako smo tijekom pripajanja Saniteta iz Doma zdravlja naslijedili dotrajala sanitetska vozila, a problem  će se riješiti kada uskoro  stignu nova vozila koja smo kupili. Ipak, moram reći kako ne podržavam postojeći način rješavanja skrbi o onkološkim bolesnicima,  budući da mi je kao liječniku nehumano znati da se u jedno sanitetsko  vozilo ukrca više ovih bolesnika te ih se kao sardine vozi u Split, kaže  ravnatelj Zavoda dodajući kako drži da bi bilo učinkovitije da se onkološke bolesnike na nekoliko dana zadrži u KBC-u Split kako bi primili  potrebnu terapiju.

 Previše sanitetskog prijevoza

- Iako se radi se o iznimno osjetljivoj skupini ljudi kojima treba  pružiti pomoć,   moram izraziti nezadovoljstvo zbog čega se ovolikom  broju onkoloških bolesnika sa zadarskog područja odobrava korištenje  isključivo sanitetskog prijevoza našeg zavoda za odlazak u KBC Split.  Proučit ću što stoji u naputcima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u vezi ovoga. Ovo govorim zbog toga što je prije desetak godina moj brat obolio od karcinoma, a ja sam ga svojim automobilom često vozio na zračenje u Split. Poznato mi je da HZZO isplaćuje  troškove prijevoza za onkološkog bolesnika, ali i jednog njegova pratitelja, ističe dr. Orlović koji je kazao kako drži da je ovu uslugu bitno izvršiti, dok je manje važan njen način izvršenja.

Inače, HZZO  na svojim internetskim stranicama navodi kako pravo  na sanitetski prijevoz radi korištenja zdravstvene zaštite ostvaruje osigurana osoba koja je: nepokretna, teško pokretna i kojoj zbog prirode  bolesti nije preporučeno samostalno kretanje.

Nalog izabranog liječnika

- Osigurana osoba ima pravo na sanitetski prijevoz do najbližeg ugovornog subjekta Zavoda koji sa Zavodom ima ugovorenu i može pružiti  traženu zdravstvenu zaštitu, a ostvaruje ih na osnovi naloga za sanitetski prijevoz izdanog od strane izabranog doktora primarne zdravstvene  zaštite koji je izdao uputnicu za traženu zdravstvenu zaštitu

Osigurana osoba radi ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu iz  obveznoga zdravstvenog osiguranja ima pravo na naknadu za troškove  prijevoza pod uvjetom da je radi korištenja zdravstvene zaštite  upućena izvan mjesta prebivališta, odnosno boravišta te da ne ispunjava uvjete za korištenje sanitetskog prijevoza.

Pravo na naknadu za troškove prijevoza osigurana osoba ostvaruje  ako je radi korištenja zdravstvene zaštite upućena u ugovornu zdravstvenu ustanovu, odnosno ordinaciju ugovornog doktora privatne  prakse ili ugovornom isporučitelju pomagala u mjesto koje je udaljeno  50 i više kilometara od mjesta njezina prebivališta, odnosno boravišta  jer odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, sukladno svom zdravstvenom  stanju ne može ostvariti u bližoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, navodi HZZO, javlja Zadarski list.

"Nisi sama – ideš s nama"

U Zagrebu se prošle i početkom ove godine godine proveden projekt ‘Nisi sama –  ideš s nama’,  u partnerstvu s Radio Taxijem Zagreb i Volonterskim centrom Zagreb,  kojim je bio osiguran besplatni taksi prijevoz žena na kemoterapiju. Naime, svaka  četvrta žena koja zbog liječenja karcinoma prima kemoterapiju u zagrebačkim bolnicama nema riješen prijevoz na terapiju i s nje. U akciju se uključilo 150 zagrebačkih  taksista. Provedena je edukativno-donatorska kampanja  s ciljem prikupljanja novca  za prijevoz što većeg broja žena na kemoterapiju i s nje, uz pratnju obučenih volonterki. Prije nekoliko mjeseci projekt je uspješno završio, a njegovi organizatori su izvijestili kako je uslugu  od 14. ožujka 2018., kada je projekt počeo, koristilo 105  žena, dok je  udruga osigurala sredstva za oko 1000 prijevoza taksijem.
hr Sat May 04 2019 12:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce1917f29111c41938b4568/80

U Imotskom položen kamen temeljac za izradu spomenika Mercedesu

U Imotskom, gradu koji ima najviše Mercedesa po stanovniku, položen je kamen temeljac za spomenik Mercedesu.
Kultna 115-ica bit će izrađena u imotskom kamenu u prirodnoj veličini, poručuju iz Old-timer kluba Imotski na čiju se inicijativu spomenik podiže.

U Imotski su stigli i gosti iz kluba Mercedesa iz Sttutgarta. Sudjelovali su i u vožnji ulicama Imotskog. Spomenik bi trebao biti završen u roku od tri mjeseca, piše Dnevnik.hr

''Ta ideja je bila neizbježna ta ljubav se stvarala već prije 50 godina kada su naši djedovi, roditelji donijeli ovu tehnologiju u naš grad koju smo mi naslijedili i ljubomorno je čuvamo'', kazao je Ivan Topić, predsjednik Old-timer kluba Imotski.

''Ovo je zaslužio Imotski, ali zaslužio je i Mercedes jer Imoćanin bez Mercedesa nije Imoćanin'', smatra Ante Dodig iz Imotskog.

hr Sun May 19 2019 19:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce1249f29111c36918b4575/80

FOTOGALERIJA Kada je Mercedes u pitanju, Imoćane ništa ne može spriječiti: Okupili se odltimeri

Unatoč promjenjivom vremenu, posjetitelji su nadmašili sva očekivanja.
Iako ih vrijeme nije poslužilo, Imoćanima ništa ne može pokvariti ovakav dan. Unatoč kiši, u Imotskom su se okupili brojni zaljubljenici u Mercedes.

Ispred Gradske vijećnice izloženo je sedam oldtimera, a iz Stuttgarta je jučer stiglo još sedam primjeraka kao počasni gosti. Oko podne provozat će se ulicama grada, a nakon toga slijedi polaganje kamena temeljca na lokaciji gdje će biti postavljen spomenik Mercedesu.

Cijeli ovaj događaj prate i brojne telezivijske kuće.


hr Sun May 19 2019 11:41:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc3f59729111c4c5c8b4646/80
Foto: PIXABAY

Nedjelja: promjenljivo, južina, ponegdje i kiša

I sljedećih ćemo se dana, barem tjedan, naslušati i načitati prognoza oblika - promjenljivo, nestabilno, djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, promjenljivo oblačno sa sunčanih razdobljima, povremeno kiša, osobito u obliku poslijepodnevnih pljuskova, mjestimice praćenih i grmljavinom, a lokalno je moguće i olujno nevrijeme pa i tuča..
Na srednjem Jadranu može biti pokojeg pljuska ili malo kiše, a kiša praćena grmljavinom vjerojatnija je mjestimice u unutrašnjosti Dalmacije. Najviša dnevna temperatura od 20 do 23 °C, uz umjereno i jako jugo koje će kroz dan oslabjeti.

I na krajnjem jugu Lijepe naše umjereno i jako jugo bit će u slabljenju, a more u smirivanju. No, u početku će još biti umjereno valovito i valovito. Uz promjenljivu naoblaku nije isključena pojava lokalnih pljuskova, moguće i izraženijih.

I u sljedećem tjednu promjenljivo...

Relativno toplo, ali i dalje promjenljivo, u kopnenom će području biti i sljedećih dana. Pljuskova pa i grmljavina bit će uglavnom u drugome dijelu dana, ponajprije u gorju te u središnjim područjima. Puhat će početkom tjedna jugozapadnjak, na udare mjestimice moguće jak. Nakon srijede manja vjerojatnost za kišu.

Na Jadranu će uz jugozapadnjak u prvoj polovini novog tjedna puhati i jugo. I pritom će biti nestabilno, poglavito na sjevernom dijelu, gdje do srijede gotovo svakoga dana treba računati na kišu, lokalno i grmljavinu. Prema jugu manje oblaka i manja vjerojatnost za pljuskove koji bi na sjevernom dijelu trebali biti rjeđi pa čak i izostati u četvrtak i petak. Temperatura zraka neće se značajnije mijenjati, a more neće biti tako valovito kao tijekom vikenda.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz DHMZ-a.
hr Sun May 19 2019 08:15:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c3776360e4938e5718b461f/80
Foto: Radio Imotski

Sve je spremno za službeno otvaranje Dnevne bolnice u Zagvozdu

Bolnica bi svoja vrata trebala otvoriti u utorak, 21. svibnja
U Zagvozdu je sve spremno za svečano i službeno otvaranje tamošnje Dnevne bolnice u utorak 21. ovoga mjeseca.Kako doznajemo na otvaranje ovoga vrijednog zdravstvenog kompleksa dolazi nekoliko visokih dužnosnika Vlade RH, mnogi zdravstveni djelatnici KBC Split.

 Dnevna bolnica ,inače produženi odjel KBC Split radi već nekoliko mjeseci i u svakom pogledu opravdala je svoju zadaću. Uskoro će biti gotovo i samo okružje bolnice pa će taj zdravstveni objekt uz uredni interijer,ali i ono najvažnije, kadrovsku ekipiranost biti i najopremljeniji u ovom dijelu Dalmatinske zagore., piše RIM
hr Sat May 18 2019 21:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .