Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/57358510fe96ff66308b45c4/80
Foto: Facebook

Pametno poručuje: Split i dalje najgori u državi po broju škola u tri smjene

Iz stranke Pametno upozoravaju kako se najveći broj škola koje rade u tri smjene nalazi upravo u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, što je daleko od europskih standarda, rada u jednoj smjeni uz cjelodnevni boravak

Pred početak nove školske godine iz stranke Pametno upozoravaju na stanje u školstvu u gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Od ukupnog broja osnovnih škola u državi, njih 14 radi u tri smjene. Od tih 14 pola ih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a 5 u samom gradu Splitu. Od 29 splitskih osnovnih škola samo šest ih radi u jednoj smjeni, produženi boravak je organiziran samo u osam škola za oko 800 djece, od ukupno 14 000 osnovnoškoklaca, a osam škola uopće nema školsku dvoranu. Sudeći po svemu navedenom, Split je najgori grad u državi što se školske infrastrukture tiče – ističu u stranci Pametno.


- Osnovna škola Žnjan-Pazdigrad otvorena je 2017. godine, nakon 20 godina čekanja. Započelo se s radom u jednoj smjeni, uz školsku dvoranu i cjelodnevni boravak. Proglašena je najmodernijom školom u državi, za što je dobila i stručna priznanja. Od ove godine ta škola kreće s radom u dvije smjene, što je zapravo još jedan poraz obrazovanja u gradu Splitu. Umjesto da grad teži dosegnuti europske standarde, rad svih škola u jednoj smjeni, sa sportskim dvoranama i cjelodnevnim boravkom, Split je i dalje najgori u državi po školskoj infrastrukturi - kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno i dodaje - Susjedna škola Mertojak nije prestala s radom u tri smjene, a Split ima još četiri osnovne škole koje rade u tri smjene, najviše u državi. To je nehumano i sramotno za jedan ovakav grad u 21. stoljeću. Da bi oko 14 000 djece moglo pohađati  škole u jednoj smjeni, Splitu nedostaje još 10-tak osnovnih škola, no planova za izgradnju novih škola ne vidimo. Gradonačelniče, sami ste izjavili da Vas ne zanima Marjan. Izgleda da Vas nije briga ni za obrazovanje. Brinete li Vi uopće o ovom gradu?

 

Lucija Puljak, županijska vijećnica stranke Pametno i nekadašnja ravnateljica osnovne škole Pučišća, naglašava kako školstvo treba sagledavati kao cjelinu čije se funkcioniranje temelji na dobroj organizaciji i jasno definiranim upisnim područjima.

 

- Neprimjerena  organizacija sustavu stvara velike troškove, a rezultati izostaju. Škola koja radi u dvije smjene, da ne govorimo o tri ili čak četiri smjene, što je donedavno bio slučaj u Solinu, djeci ne može pružiti kvalitetno obrazovanje. Pravi rad, istinska «škola za život» počinje tek nakon redovne nastave. Projektni i istraživački rad,  organiziran u suradničkim timovima, omogućuje djeci da primjenjuju stečeno znanje i stvaralački rješavaju probleme. No takav se rad ne može  organizirati ako škola ne radi u jednoj smjeni, a učenici nisu produženo vrijeme u školi – kaže Lucija Puljak i nastavlja – Rad škola u dvije ili tri smjene nepoznat je u razvijenom svijetu.


Svojoj djeci moramo stvoriti uvjete za rad i učenje koje imaju njihovi vršnjaci u Europi ako želimo da budu ravnopravni s njima danas kao učenici, a u budućnosti kao uspješni pojedinci.

 

- Vrlo je jednostavan izračun, svaki suvišno zaposleni HDZ-ovac, građane godišnje košta najmanje 100 000 kn. 100 suvišno zaposlenih nas košta 10 milijuna kuna godišnje. To je otprilike jedan vrtić ili trećina škole. Smanjivanjem administracije i zaustavljanjem prekomjernog zapošljavanja grad bi mogao izgraditi sve potrebne vrtiće i škole. Pitanje je samo jesu li gradonačelniku važniji stranački uhljebi ili budućnost naše djece – pita se na kraju Marijana Puljak.

hr Sat Sep 07 2019 11:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dcdebd529111c40ec8b458a/80

Restoran Rus organizira catering, domjenke i obiteljske svečanosti po povoljnim cijenama

Domaća spiza i dobra atmosfera je zagarantirana
Restoran Rus ponovno kreće sa svojim standardnim programom. Tako već ovog vikenda možete uživati u domaćim specijalitetima i ugodnoj atmosferi s vašim najmilijima.

Cijeli tjedan traje akcija na divljač i mesna plata za dvoje po povoljnim cijenama. Tako je na meniju divljač s njokama za 50 kuna, te mesna plata za 100 kuna. 

U ponudi su i dnevni meniji po povoljnim cijenama oko 35 kuna.

Restoran Rus, smješten uz Rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering! Dobra spiza je zagarantirana!

Rezervirajte svoje mjesto na broj 091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
hr Fri Jan 24 2020 12:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/547b2f6b179942be7061746d/80

Ministar Kujundžić nije dao ostavku: 'Oni ljudi nisu moji rođaci, a nisu me ni zvali!'

Novinarka Slobodne Dalmacije, Andrea Topić, napadnuta je kod Imotskog dok je snimala tamošnju kuću ministra zdravstva, Milana Kujundžića

Ministar zdravstva, Milan Kujundžić, za podne je zakazao konferenciju za novinare povodom napada na novinarku Slobodne Dalmacije.

Kujundžić je na početku konferencije za novinare osudio incident koji se dogodio u njegovu rodnom selu i pohvalio policiju u Imotskom, koja je intervenirala. 

- Za taj incident jedino mogu dodati da su mene zvali ti ljudi. Inače to nisu moji rođaci, nego radnici koji su radili kod moga susjeda. Nisu me zvali, jer je to bilo dok je trajala sjednica Vlade, tako da i da su zvali, ja se ne bih mogao javiti, rekao je Kujundžić.

- Na određeni način ovo doživljavam kao atmosferu linča, ali kad se uđe u politiku, čovjek treba biti spreman i za takve stvari, rekao je Kujundžić.

O imovinskoj kartici rekao je da se u sadržajnom smislu ništa nije promijenilo. 

Rekao je i da će njegova supruga tražiti pravnu zaštitu jer su u "medijima korišteni pojmovi koji nisu istiniti". 

- Što se tiče kuće na Ravnicama. Platili smo je 195.000 eura. Digli smo 100.000 kredita u banci. 40.000 nam je posudio prijatelj, a 55.000 je sa štednje. Može se vidjeti koliko moja žena i ja zarađujemo. Mi smo u zadnjih 10 godina zaradaili 5 milijuna kuna. To je ta transparentnost, rekao je ministar. 

- Ostavka mi ne pada na pamet. Radio sam cijeli život časno i pošteno. Ako se dokaže da su ijedna riječ ili broj krivi, ostavka je najmanji problem, propao bih u zemlju od srama, odgovorio je na pitanje misli li dati ostavku i dodao da se on ima kuda vratiti. 

Podsjetimo, novinarka Slobodne Dalmacije, Andrea Topić, napadnuta je kod Imotskog dok je snimala tamošnju kuću ministra zdravstva, Milana Kujundžića.

Automobil je parkirala i s ceste pokušala snimiti kuću, piše novinarka Slobodne, kad joj je prišao muškarac, koji je, kako novinarka kaže, bliski rođak ministra Kujundžića, kojega poznaje od ranije.

Policija je uhitila četvoricu napadača, piše N1.

hr Fri Jan 24 2020 12:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2abe0329111cfd128b456c/80

Pomor na Čikoli: Turski klen zapeo u bunaru nasred rijeke?

Zasad nema naznaka onečišćenja ili trovanja, ali htio bih pričekati službene nalaze vode kako bi bili sigurni - kazao je zamjenik načelnika općine Ružić
Pronađeno je mnoštvo uginule ribe (turskog klena-zaštićena vrsta) na samom izvoru rijeke Čikole, sumnja se na zagađivanje vode, piše Šibenik IN.

Glasnogovornica šibenske policije Marica Kosor kazala je kako im je Centar 112 proslijedio prijavu koju su zaprimili jučer u 12.30 sati, a kako nisu nadležni za ovaj slučaj, izvijestili su Inspekciju zaštite okoliša, Zavod za javno zdravstvo i komunalno poduzeće grada Drniša.

Direktor komunalnog poduzeća Gradska čistoća Drniš Marinko Šindilj, rekao je kako je u ovom slučaju nadležno komunalno poduzeće Rad pa smo zvali i njih.

- Kolega i ja osobno smo bili na terenu. Nije riječ o samom izvoru već se slučaj dogodio malo nizvodno pa nije naša nadležnost i ne možemo ništa napraviti. Da je pomor baš na izvoru, bila bi. Ovako je obaviještena sanitarna inspekcija čiji su inspektori izašli na teren - kazala je Marta Vujević, voditeljica ureda za pročišćavanje voda komunalnog poduzeća RAD.

- Pomor je prijavio gospodin Božan Matić koji živi u Zagori na izvoru rijeke Čikole. Izašao sam na teren vidjeti situaciju, a izašli su i inspektori iz Hrvatskih voda, policija te nadležna vodozaštitna inspekcija. Prošetao san nizvodno i nisam vidio mrtvih riba, kao ni uzvodno prema izvoru - priča Dalibor Dundov, zamjenik načelnika općine Ružić.

Pojasnio je da je riječ o specifičnom području koje je na višoj nadmorskoj visini od izvora pa se voda povlači uzvodno za vrijeme nižeg vodostaja.

- Mislim da je upravo to razlog. Tu se nalazi u bunar u kojemu smo pronašli veću količinu mrtve ribe. Pretpostavljamo da se voda povukla i da je riba zapela. Zasad nema naznaka onečišćenja ili trovanja, ali htio bih pričekati službene nalaze vode kako bi bili sigurni - kazao je zamjenik, za Šibenik IN, dodavši kako je zaista neobičan slučaj .

hr Fri Jan 24 2020 10:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e1c52c429111c66618b4591/80

Više od sat vremena ispovijesti: Majka Filipa Zavadlava govorila za kanal 'Kristov ratnik'

Majka trostrukog splitskog ubojice dosad je u javnosti davala oprečne izjave

Etel Zavadlav, majka Filipa Zavadlava, više od sat vremena govorila je za YouTube kanal koji se zove Kristov ratnik.

Majka trostrukog splitskog ubojice dosad je u javnosti davala oprečne izjave. U razgovoru za ovaj kanal ona je tako, među ostalim, objašnjavala da je njenog sina nešto ranije već opsjelo, da je bio opsjednut.

- Ja sam ležala, on je sjedio na kauču preko puta. Nas dvoje smo pričali jedno sat i pol vremena, ako ne i dulje. Pričali smo ozbiljne, duboke, duhovne teme. Išla sam, koliko je bilo do mene, da ga navedem na evanđelje, Bibliju. On je pokazivao interes, ali nešto se u njemu bunilo. Onda se dogodilo nešto čudno. U jednom trenutku ja sam otišla u WC, nakon sat i pol vremena. Nakon što sam došla iz WC-a, njega nije bilo. Gledam u kuhinji, nema ga. Gledam u hodniku, nema ga. Bez ikakve najave, njega nije bilo. Gledam je li sve na mjestu, sve je bilo tu. Ja sam najprije bila šokirana. Zovem ga na telefon. Pitam ga gdje je nestao. 'Kako misliš nestao', odgovara, 'ali, mama, ja sam na Rivi već tri sata.' On nije bio svjestan da je bio u apartmanu, totalna tabula rasa, njemu se to izbrisalo. S njim je upravljalo nešto van njega, rekla je Etel Zavadlav.

- On nije upravljao sobom, nešto je njime upravljalo, rekla je.

- Onda sam pitala Stanu, ispričala sam mu situaciju. On mi je reka: 'Šta se čudiš, on tako stalno', ispričala je Etel Zavadlav.


hr Fri Jan 24 2020 10:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .