Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab835bd2af47f2e508b4569/80
Foto: Privatni album

Studentica Lucia: Šminka kao umjetnost i ispušni ventil

"Kada sam otkrila da je šminkanje doslovno oslikavanje lica, počela sam na njega gledati kao neki oblik terapije i opuštanja kada bi se osjećala loše."

Lucia Horvat studentica je novinarstva koja svoju kreativnost nerijetko pretoči u zanimljive, nesvakidašnje makeup lookove. Počela se šminkati u srednjoj školi, a sada se može pohvaliti vrsnim poznavanjem beauty industrije. Ispričala nam je gdje pronalazi inspiraciju i s nama podijelila nekoliko svojih trikova!


Kada si otkrila svijet šminke i što misliš o rastućem trendu gdje se djeca u sve ranijoj dobi počinju šminkati?

Otkrila sam šminku u osmom razredu osnovne škole, ali nisam znala čemu služi. Počela sam se šminkati u srednjoj školi. Vjerojatno se sada manje šminkam nego što sam tada. Ne smatram problemom to što se mladi u sve ranijoj dobi počinju šminkati, no, zbog pristupa društvenim mrežama i cura na Instagramu čiji je posao promovirati proizvode i koristiti ih što više, misle da i one trebaju činiti isto – što nije slučaj.

Kada ti je šminkanje preraslo u hobi i strast?

Zapravo od početka mi je šminka bila ispušni ventil. Inače crtam i slikam, a kada sam otkrila da je šminkanje doslovno oslikavanje lica, počela sam na njega gledati kao neki oblik terapije i opuštanja kada bi se osjećala loše.

Što misliš je li Instagram pridonio povećanju broja kvazi make up artista?

Ako se Instagram uzima kao primjer kako šminka funkcionira u stvarnom i profesionalnom makeup svijetu, onda mislim da je potrebno malo više istraživati i pogledati njenu povijest. Nemam ništa protiv cura koje vole Instagram makeup, kao ni protiv cura koje se njime bave. Stvar je u  u tome što one moraju koristiti što više proizvoda jer ih se za to plaća. Moraju se probiti na plarformi gdje postoji na tisuće istih takvih profila, što ih ne čini nužno najboljim učiteljicama i ne treba kopirati sve što rade.

Preporučila bih da prije nego što izaberete tko će vas šminkati, nazovete tu osobu i malo porazgovarate s njom da vidite kakvo je zapravo njeno znanje o šminki i radi li na način koji vam se sviđa.

Odakle crpiš inspiraciju za svoje avangardne lookove?

Inspiraciju crpim iz ljudi, glazbe, filma i knjiga. Bowie, Iggy Pop, Blondie i cijela glam rock scena 70ih su mi najveća inspiracija. Jako me inspirira visoka moda, editoriali u modnim časopisima i rad nekih kreativnih direktora i urednica magazina. Ali inspiracija moze biti sve oko nas, ne treba se ograničavati.

Tko su ti najdraže šminkerice?

Lisa Eldridge, Sam i Nicola Chapman, Rachel Goodwin, Charlotte Tilbury, Natasha Denona, Terry Barberon i brojni drugi. Volim ih jer su stvarno genijalci u tome što rade.

Što uvijek imaš sa sobom u kozmetičkoj torbici?

U torbici mi je uvijek parfem, četkica za zube i kolekcija olovki za iscrtavanje usta koje su sve u istoj obitelji nijansi ali nijedna nije zapravo ista. Moram uvijek biti spremna jer se ujutro nikada ne stignem našminkati do kraja.

Koji su tvoji makeup trikovi za koje smatraš da ih vrijedi podijeliti s drugima?

Mijenjajte gumu na uvijaču za trepavice da ne ostanete bez njih.

Spas za razbijenu šminku je medicinski alkohol.

Ako precrtavate usta olovkom i stavite više slojeva te olovke, izgledat će realnije jer ćete postići volumen- tako je radila i Marilyn Monroe.

Ne nosite skupu šminku u izlaske kako je ne bi izgubili.

 

Imaš li neki dugoročniji cilj ili će šminkanje za tebe ipak ostati hobi?

Trenutno ostaje hobi jer istražujem neka druga područja života, ali u bliskoj buducnosti planiram upisati školu šminkanja i dobiti neku potvrdu o svom znanju kako bi svoj hobi mogu malo proširiti.

Voljela bih postati kreativni direktor i surađivati s nekom velikom kozmetičkom kompanijom.


Lucijine dosadašnje lookove možete pogledati na njenom Instagram profilu.

 






hr Mon Mar 26 2018 09:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb27042af47f78888b46c7/80
Foto: Instagram/Anasplate

Kako je to biti vegan: "Veganizam podrazumijeva način života, a ne samo izbor prehrane"

Ana je veganka već tri godine, a svakodnevno sprema različitu hranu koju dijeli sa svojim pratiteljima na Instagramu
Ljeto se polako bliži, a velika većina krenula je vježbati i hvataju "zadnju slamku spasa" prije nego dođu na plažu. Na putu do teretane često odustanemo pa tražimo alterativnu zamjenu, a to ponekad može biti i prehrana. Što se tiče zdrave prehrane nije ju lako održavati, a par savjeta odlučili smo potražiti od Ane Jagarinec, koja je već tri godine veganka i sama priprema užinu i ručak. Posjetite profil na Instagramu, Anasplategdje možete pronaći različite recepte. 

Prvo smo Anu pitali da nam objasni što to znači biti vegan

Definiciju ''veganizma'' vrlo je lako pronaći i ona se danas koristi češće nego ikada, a podrazumijeva način života, a ne samo izbor prehrane, kao što mnogi danas misle. Veganizam je, stoga, životni stil kojim se teži isključiti i smanjiti eksploataciju i iskorištavanje životinja u svrhe ishrane, odijevanja, testiranja ili zabave. Vegani ne jedu meso niti ostale proizvode životinjskog podrijetla poput mlijeka i mliječnih proizvoda, ribe, jaja i slično.

Koliko je teško raditi užinu, ručak svaki dan i je li skupo biti vegan? 

- Već tri godine svako jelo većinom pripremam sama. To je bio potpuno moj izbor i stvorio je kod mene jednu dobru naviku i pripremu za život. Isprobala sam brojne recepte, koristila i pokušala dijete i na kraju došla do spoznaje o namirnicama koje mi najviše odgovaraju, a njih je stvarno puno!

Biti vegan nije teško, ali u početku je izazov, posebice ako se prije toga vaša prehrana temeljila isključivo na bjelančevinama iz namirnica životinjskog podrijetla.


- Mislim da je sve stvar navike pa tako i ovo. Veganska prehrana je skupa ako ju želite učiniti skupom, to jest ako odabirete proizvode koji nisu neophodni za uravnotežen i zdrav život. Ako odlučite kupovati organsko ili ako kupujete dodatke prehrani bez kojih zaista možete – platit ćete više. Također, bitno je istaknuti da su ustrajnost i priprema ključ - dok ta promjena ne postane navika. Ne uspjeti se pripremiti znači pripremiti se za neuspjeh - upravo to me vraća na put kada se osjećam demotivirano u bilo kojoj situaciji, a ne samo u prehrambenim i životnim navikama. Priznajem da biti vegan, iako ne volim nikakva etiketiranja, zahtjeva trud i ustrajnost, ali svaki dan sam zahvalna što činim to za sebe i za one oko sebe.

I za kraju, možete li s nama podijeliti dva recepta koja bi se svima mogla svidjeti..

Ljubičasta superfood smoothie zdjelica

U blender stavimo:

1/2 banane
1 žlicu chia sjemenki
1 žlicu praha sjemenki konoplje
2 žlice zobenih pahuljica
1 šalicu sojinog mlijeka
2 velike jagode
1/2 šalice zamrznutih borovnica

Na kraju ukrasimo s drugom polovinom banane, još jagoda, orašastim plodovima (orasima, indijskim oraščićima, lješnjacima i bademima), malo sjemenki suncokreta i chia sjemenkama i, na kraju, goji bobicama! 

Tahini dressing

1 žlica tahinija
1 žličica jabučnog octa
1 žličica soka od limuna
1 žličica maslinovog ulja
1 žličica prehrambenog kvasca
Prstohvat češnjaka u prahu
Prstohvat soli i papra (dodajte ako želite)
Po želji: možete dodati i druge začine kao što su kumin, origano itd.

Kako napraviti:
U maloj zdjeli kombinirati tahini s toplom vodom da ga razrijedi (smjesa će se zgušnjavati s vremenom) i dobro promiješati. Dodajte sve ostale sastojke i začine i kombinirajte dok se ne formira glatka smjesa. Moja je bila gusta u ovom trenutku pa sam dodala još tople vode dok nisam dobila pravi dressing. Savršen za preliti po hrani ili kombinirati u salatama. Uživajte! 

hr Sat Apr 21 2018 15:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaef602af47fb68d8b4569/80
Foto: PIXABAY

Predstavljen priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’

U Gradskoj knjižnici Sinj splitski pravnik Marlon Macanović jučer, 20. travnja predstavio je svoj motivacijsko – pravni priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’.

Autor knjige i sam je prošao kroz dugotrajni period nezaposlenosti, nešto više od dvije godine, pa je koristeći vlastita iskustva i znanja prikazao brojne načine za pronalazak zaposlenja te pojasnio metode za osiguranje nužne egzistencije tijekom perioda nezaposlenosti, piše ferata.hr

"U knjizi sam objavio koje su metode nužne za osiguranje egzistencije tijekom tog perioda nezaposlenosti. Ja sam pokazao opseg prava obveza radnika za vrijeme trajanja nezaposlenosti i sve one stvari na koje treba paziti (otkazni rok, javne natječaje, molbe, životopise…). Pojasnio sam kako osnovati vlastitu firmu ili obrt, ako osoba ide putem samozaposlenja te ukazao na neke mjere koje daje Hrvatski zavod za zapošljvanje", kazao nam je Marlon Macanović.

Ovaj priručnik je, kaže, pisao oko 3 mjeseca.

"Svjesno sam išao na jedan mali format. Knjiga ima 50 stranica jer sam htio da bude brza, protočna i da ljudi imaju informacije na jednom mjestu."

hr Sat Apr 21 2018 09:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5603bc833bb0d94f0c8b45be/80

Veliki spektakl: Joksimović u Splitu proslavio rođendan s osam tisuća obožavatelja

U Spaladium Areni, 46-godišnji Željko Joksimović izveo je svoje hitove, koje je publika otpjevala s njim.
Svoj 46. rođendan koji je proslavio 20. travnja, Joksimović je proveo zajedno sa svojim fanovima u Spaladium Areni. Jedan od najpopularnijih glazbenika u regiji rođendan je proslavio velikim koncertom okružen s osam tisuća ljudi, a u dvoranu mu je stigla i rođendanska torta.

Joksimović je pjevao pred tisuće obožavatelja, a oni su zajedno s njim pjevali njegove najveće hitove.

Ovo je drugi put da nastupa u najvećoj splitskoj dvorani, prvi put to je bilo 2014. godine na Dan žena.
hr Sat Apr 21 2018 09:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8fd3b92af47f640b8b4580/80
Foto: Pixabay

Đir po gradu: Gdje izaći ovaj vikend?

U nastavku vam donosimo pregršt različitih mjesta, a na vama je da odaberete ono koje je po vašem ukusu.
SUBOTA

NEXT Day & Night Club - ROYAL PARTY

Vanilla Club Split - Saturday night fever

Central the Club - Music Therapy

Velvet Club - DOUBLE TROUBLE

Judino Drvo Club - SIT DOWN RECORDINGS PRES. SASCHA DIVE

Klub Quasimodo - LOLLIPOP (OPROŠTAJNA)

Labirint Club (ex. Kameleon) - Solin - Best of balkan music

Moon bar - MOONDANCE

Jazzbina - MALO WHISKEY MALO COCA COLA

Kavana-Disco Kauri - SHOWTIME BY GALLARDO

Zenta Club - UBIJMO DOSADU - RADIONICA FACE PAINTING

Kocka - METAL QWIZ + SLUŠAONA

Split Circus - BEZDAN I GOSTI: 20 GODINA POSTOJANJA

Pivarij Burger&Beer - SUBOTA u #PIVARIJ-u

Adriatic Social Club - PROLJEĆE

Michel - SMILE BEND

Wine & Cheese Bar Paradox - BRUNO MIČETIĆ TRIO
 

NEDJELJA
 

NEXT Day & Night Club - Tombola

Kavana ProCaffe - Acoustic večer
hr Sat Apr 21 2018 09:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .