Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58377d6c1eea8fdaea8b461e/80
Foto: Šibenik News

Predstavljena "Šibenska grandeca",priznanje Šibenčankama koje pokreću lokalnu zajednicu

Split već deset godina ima svoj "Splitski cvit", a 2017. godine Krešimirov grad dobit će svoju prvu "Šibensku grandecu"

"Šibenska grandeca" naziv je projekta koji je iniciran u Šibeniku kako bi se privukla pažnja javnosti na uzorne šibenske žene u različitim djelatnostima koje svojim nesebičnim djelovanjem pridonose dobrobiti lokalne zajednice. Jučer su ga na konferenciji za novinare predstavili inicijatori među kojima su rođena Šibenčanka sa splitskom adresom Milena Mratinić, koja je prije pet godina pokrenula sličan projekt u Splitu koji nosi ime "Splitski cvit", članice šibenske udruge "Volim Šibenik" te svestrani šibenski kulturnjak , mr. sc arheologije Željko Krnčević Pigo koji je sudjeluje u nizu lokalnih projekata koji pridonose razvoju lokalne zajednice, piše Šibenik News.

U sklopu tog projekta od danas do 20. prosinca prikupljaju se prijedlozi za nominaciju 10 žena godine u Šibeniku koje su se u novije vrijeme istaknule svojim aktivnostima, a javnost možda za njih ne zna ili njihov rad nije dovoljno prepoznat, a dolaze iz različitih sfera djelovanja - od kulture, sporta i civilnog sektora do domaćica i potpuno anonimnih žena koje svojim radom pomiču granice uobičajenog. Prijedlozi se mogu slati na e mail: volimsibenik1006@gmail.com, na telefon 099 7333 629 ili na adresu Udruge Volim Šibenik, Trg Andrije Hebranga 11 A, 22 000 Šibenik.

- Mi smo u Splitu, u udruzi Naš kvart prije pet godina pokrenuli takav projekt jer smo ocijenile da kod dodijele priznanja i nagrada u Gradu Splitu prednjače muškarci, a žene koje, neka se muškarci ne naljute, većinu poslova rade sa srcem i u sve sebe nesebično unose ostaju po strani pa smo odlučile to promijeniti. U proteklih pet godina u našem projektu nominirano je ukupno 85 žena,a do sada smo dodijelile četiri "Splitski cvita". Kroz tu akciju javnost je upoznala divne žene koje svojim radom oplemenjuju zajednicu, a da do tada toga nismo bili niti svjesni. Ovaj projekt prihvatio je i Grad Split koji nas je podržao od prvog dana. Budući da sam ja svoje djetinjstvo provela u Šibeniku i smatram se Šibenčankom željela sam da se tako nešto napravi i u Šibeniku i drago mi je što sam naišla na grupu istomišljenika i da smo krenuli u to -  kazala je na konferenciji za novinare Milena Mratinić.

Duška Zaninović, po zanimanju odgojiteljica, koja se dokazala i kao umjetnica i uspješna kuharica istaknula je kako je ona bila u poziciji da su mediji prepoznali to što radi , ali da mnoge žene, koje ne žele isticati sebe, ostanu anonimne što nije dobro jer po tomu što rade mogu biti motiv i uzor drugim ženama. Predložila je i umrežavanje žena koje budu nominirane kako bi jedna drugoj, ali i drugim ženama prenosile svoje znanje i iskustvo.

Kriteriji za odabir žena koje će biti nominirane, a na kraju će jedna od njih dobiti na Međunarodni dan žena priznanje "Šibenska grandeca" nisu egzaktni niti mjerljivi, a svode se na to da se predlagati mogu žene koje su uzorne i u svom poslu i obiteljskom životu, ali to što izvan toga rade pridonosi boljitku zajednice u kojoj žive, odnosni drugi ljudi od toga imaju koristi, žene koje to što rade ne rade zbog svoje promocije ili materijalne koristi već iz altruizma. Nakon što istekne rok za prijavu posebno povjerenstvo u kojem će uz ostalo biti predstavnici šibenski medija koji su promotori ove akcije, Grada Šibenika i inicijatora izabrat će najprije 10 žena koje će biti nominirane, a na kraju i onu koja će ponijeti prvu "Šibensku grandecu".

Željko Krnčević je pozvao sve Šibenčanke i Šibenčane da se okrenuo malo bolje oko sebe i prisjete se žena koje ih okružuju, a zaslužuju ponijeti tu titulu, kako bi se što više njih izvuklo iz anonimnosti, javlja Šibenik News.

- Šibenske žene kroz povijest su bile posebne i imale su uvijek značajnu ulogu u obrani nacionalnog i lokalnog identiteta. Tako je u srednjem vijeku šibenski knez pisao mletačkom duždu kako ima velikih problema sa ženama u Šibeniku koje su glavne zaštitnice hrvatskog jezika u svojim obiteljima i kako su im velika prepreka u provođenju njihove vlasti - zaključio je Krnčević.

Facebook komentari

hr Fri Nov 25 2016 08:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a35525db9e03ee1288b45de/80
Foto: Facebook Udruga Most

U Splitu održana humanitarna akcija "A di si ti?"

U organizaciji Udruge "MoSt" u Splitu je u subotu održana 17. humanitarna akcija "A gdje si ti?" na kojoj se prodajom doniranih stvari prikupljao novac za opremanje Centra za beskućnike i osobne potrebe korisnika.
Humanitarna akcija se održala na trgu ispred HNK gdje su na štandovima brojne donirane stvari prodavali volonteri MoSta, te tako prikupljali novac za korisnike. Prethodno su građani Splita i okolice MoStu ciljano za tu akciju donirali mnoge vrijedne stvari koje su se danas našle na 40 štandova.

Prodavale su se knjige, stripovi, enciklopedije, nakit, udžbenici, slike, društvene igre, razne rukotvorine, CD- ovi, DVD- ovi, igrice, suveniri, ukrasi i ostalo.

U tu se humanitarnu akciju organizirano uključilo 50 organizacija, klubova, osnovnih i srednjih škola, gimnazija, sportskih društava, novinara, raznih tvrtki, pojedinaca, sportaša, glazbenika i brojnih drugih, a u ulozi volontera su se među brojnima našli političari i igrači Hajduka.

Cilj akcije je bio senzibiliziranje javnosti za problem beskućništva te promocija solidarnosti i volonterstva.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 18:08:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a353084b9e03e70268b466c/80

Kolači vam ne uspijevaju? Sedam je mogućih razloga za to!

Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod. Naime često se događa da iako recept pratite u cijelosti od koraka do koraka nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući nego dapače potpuna katastrofa. Otkrivamo najčešće greške zbog kojih vam vaši kolači ne uspijevaju
1. Umjesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto 
Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, no njihova struktura i tekstura je posve različita kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reagira i proizvodi ugljični dioksid kada je pomiješana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mlijeka ili octa. Prašak za pecivo pak proizvodi ugljični dioksid kada se pomiješa s vodom, piše zadovoljna.hr.

2. Izbjegavanje prosijavanja suhih sastojaka
U brojnim receptima naznačeno je kako suhe sastojke treba prosijati prije dodavanja u smjesu, no brojni ga preskaču. Ovaj korak je važan jer prosijavanjem brašna uklanjamo moguće grudice u tijestu, dok prosijavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

3. Otvarate vrata pećnice za vrijemepečenja
Otvaranjem vrata pećnice dolazi do puštanja topline vani koja uzrokuje propast kolača. To se događa jer smjesa u sredini ostaje svježa i potrebno joj je točno naznačeno vrijeme da se cijela pretvori u željenu teksturu, puštanjem topline dolazi do ispuhavanja toplog zraka iz smjese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

4. Predugo miješate tijesto 
U posljednje vrijeme sve više se koriste automatizirane miješalice čijim pak opcijama treba ovladati prije negoli se upustite u njihovo korištenje. Naime presnažno promiješano tijesto stvorit će mjehuriće zraka koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksanje dok druge sastojke valja umiješati ručno.

5. Zaboravljate protresti kalup s tijestom 
Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savjet da tijesto nakon što ga izlijete u kalup protresete, brojni ovo izbjegavaju, a za posljedicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savjet je vrijedan jer treskanjem tijesta, posebno onog koje je debelo i ljepljivo, istjerujete mjehuriće zraka što spriječava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.

6. Bjelanjke naglo dodajete u smjesu miksanjem
Greška koju brojni rade u nastojanju da što prije završe s pripremom kolača je naglo dodavanje istučenih bjelanjaka u smjesu. Naime na ovaj način bjelanjci postaju vodenasti, gube pjenastu strukturu zbog čega tijesto nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i svježe. Bjelanjke treba u smjesu dodavati žlicom malo po malo na samom početku i potom nježno umiješati ostatak.

7. Predugo ostavljate žutanjke i šećer bez miješanja
Brojni recepti posebice za torte započinju prvim korakom miksanja žutanjaka sa šećerom, no posve lagan pothvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime šećer se veže na žutanjke i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se vežu u homogenu smjesu.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:45:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a352e20b9e03ede278b45f5/80

Winnie the Pooh slavi 90. rođendan u londonskom muzeju V&A

"Winnie the Pooh: istraživanje klasika" ime je nove izložbe u londonskom Victoria and Albert (V&A) muzeju posvećene jednom od najdražih dječjih likova, medvjediću Winnieju.

S više od 230 izložaka, orginialnih rukopisa i interaktivnih elemenata, izložba vodi posjetitelje na put u magični svijet dječaka Christophera Robina, glavnog lika serije knjiga i autorovog sina.

Cilj je izložbe, koja će biti otvorena do travnja 2018., baciti novo svjetlo na petogodišnju umjetničku suradnju između Christopherovog oca A.A. Milnea (1882-1956.) koji je stvorio priče o "Winnie-the-Poohu" i ilustratora E.H. Sheparda (1879-1976.).

"Postoji malo kreativnih odnosa koji su uspjeli do te mjere zabljesnuti bezbrojne generacije čitatelja, poput ovog odnosa dječjeg pisca i ilustratora", kaže V&A o Milneu i Shepardu.

Među najvrednijim dijelovima izložbe su Milneov originalni rukopis priče "House at Pooh Corner", brojni Shepardovi crteži u olovci te plišane igračke Pooha i ostalih.

Ističe se i rukom oslikan keramički servis za čaj darovan princezi Elizabeti, današnjoj britanskoj kraljici, 1928.


Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:45:08 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a352b8eb9e03e8a298b458d/80

Kako podmiriti troškove maturalnog plesa: Maturanti iz Jelse imaju genijalnu ideju

Maturalni ples poseban je način obilježavanja kraja jednog velikog životnog razdoblja pa nije čudo da četvrtaši o njegovoj organizaciji razmišljaju gotovo čitavu školsku godinu. Ovaj važan događaj iziskuje i značajna financijska sredstva, a s obzirom na trenutne ekonomske prilike, za roditelje to zna biti poveći trošak. No, maturanti iz Jelse dosjetili su se načina to kako im to olakšati – organiziraju svoj Advent.

Maturanti Srednje škole Hvar područna jedinica Jelsa organiziraju u subotu događaj kojega su nazvali ‘Advent s maturantima’. Sve počinje u 17 sati, a prodavat će na pjaci kobasice, kuhano vino te održati bogatu tombolu, piše srednja.hr.

- Došli smo na ideju da napravimo nekakav događaj s ciljem zarade za maturalni ples te također da obogatimo božićnu ponudu turističke zajednice Jelsa. Organiziramo ga mi maturanti i sami smo došli na ideju, a kako živimo u malom mjestu shvatili smo da je upravo Božić idealan blagdan za ovakav ‘pokret’, kaže maturant Antonio Buj, jedan od organizatora.

Dodaje, program maturalnog plesa uvijek je sličan i troškovi su podosta veliki: od benda, večere, fotografa pa do same dekoracije prostora u kojemu će se sve i odvijati.

– Napravio sam događaj i na Facebooku jer smatram da je ta mreža dovoljan medij za oglašavanje. Također smo napravili i plakate za populaciju koja nije na Facebooku. Reakcije su vrlo pozitivne te se nadamo da će se odazvati mnogo ljudi i pomoći nam u sakupljanju sredstava za maturalni ples, rekao je Antonio.

Poduzetni duh ovih maturanata iz Jelse svakako valja pohvaliti, jer ovo nije jedina akcija čiji su organizator.

– Inače volimo se angažirati oko mnogo stvari te smo nedavno proveli akciju sakupljanja hrane i higijenskih potrepština za centar za beskućnike – udrugu Most iz Splita, kaže za kraj Antonio.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:25:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .