Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58377d6c1eea8fdaea8b461e/80
Foto: Šibenik News

Predstavljena "Šibenska grandeca",priznanje Šibenčankama koje pokreću lokalnu zajednicu

Split već deset godina ima svoj "Splitski cvit", a 2017. godine Krešimirov grad dobit će svoju prvu "Šibensku grandecu"

"Šibenska grandeca" naziv je projekta koji je iniciran u Šibeniku kako bi se privukla pažnja javnosti na uzorne šibenske žene u različitim djelatnostima koje svojim nesebičnim djelovanjem pridonose dobrobiti lokalne zajednice. Jučer su ga na konferenciji za novinare predstavili inicijatori među kojima su rođena Šibenčanka sa splitskom adresom Milena Mratinić, koja je prije pet godina pokrenula sličan projekt u Splitu koji nosi ime "Splitski cvit", članice šibenske udruge "Volim Šibenik" te svestrani šibenski kulturnjak , mr. sc arheologije Željko Krnčević Pigo koji je sudjeluje u nizu lokalnih projekata koji pridonose razvoju lokalne zajednice, piše Šibenik News.

U sklopu tog projekta od danas do 20. prosinca prikupljaju se prijedlozi za nominaciju 10 žena godine u Šibeniku koje su se u novije vrijeme istaknule svojim aktivnostima, a javnost možda za njih ne zna ili njihov rad nije dovoljno prepoznat, a dolaze iz različitih sfera djelovanja - od kulture, sporta i civilnog sektora do domaćica i potpuno anonimnih žena koje svojim radom pomiču granice uobičajenog. Prijedlozi se mogu slati na e mail: volimsibenik1006@gmail.com, na telefon 099 7333 629 ili na adresu Udruge Volim Šibenik, Trg Andrije Hebranga 11 A, 22 000 Šibenik.

- Mi smo u Splitu, u udruzi Naš kvart prije pet godina pokrenuli takav projekt jer smo ocijenile da kod dodijele priznanja i nagrada u Gradu Splitu prednjače muškarci, a žene koje, neka se muškarci ne naljute, većinu poslova rade sa srcem i u sve sebe nesebično unose ostaju po strani pa smo odlučile to promijeniti. U proteklih pet godina u našem projektu nominirano je ukupno 85 žena,a do sada smo dodijelile četiri "Splitski cvita". Kroz tu akciju javnost je upoznala divne žene koje svojim radom oplemenjuju zajednicu, a da do tada toga nismo bili niti svjesni. Ovaj projekt prihvatio je i Grad Split koji nas je podržao od prvog dana. Budući da sam ja svoje djetinjstvo provela u Šibeniku i smatram se Šibenčankom željela sam da se tako nešto napravi i u Šibeniku i drago mi je što sam naišla na grupu istomišljenika i da smo krenuli u to -  kazala je na konferenciji za novinare Milena Mratinić.

Duška Zaninović, po zanimanju odgojiteljica, koja se dokazala i kao umjetnica i uspješna kuharica istaknula je kako je ona bila u poziciji da su mediji prepoznali to što radi , ali da mnoge žene, koje ne žele isticati sebe, ostanu anonimne što nije dobro jer po tomu što rade mogu biti motiv i uzor drugim ženama. Predložila je i umrežavanje žena koje budu nominirane kako bi jedna drugoj, ali i drugim ženama prenosile svoje znanje i iskustvo.

Kriteriji za odabir žena koje će biti nominirane, a na kraju će jedna od njih dobiti na Međunarodni dan žena priznanje "Šibenska grandeca" nisu egzaktni niti mjerljivi, a svode se na to da se predlagati mogu žene koje su uzorne i u svom poslu i obiteljskom životu, ali to što izvan toga rade pridonosi boljitku zajednice u kojoj žive, odnosni drugi ljudi od toga imaju koristi, žene koje to što rade ne rade zbog svoje promocije ili materijalne koristi već iz altruizma. Nakon što istekne rok za prijavu posebno povjerenstvo u kojem će uz ostalo biti predstavnici šibenski medija koji su promotori ove akcije, Grada Šibenika i inicijatora izabrat će najprije 10 žena koje će biti nominirane, a na kraju i onu koja će ponijeti prvu "Šibensku grandecu".

Željko Krnčević je pozvao sve Šibenčanke i Šibenčane da se okrenuo malo bolje oko sebe i prisjete se žena koje ih okružuju, a zaslužuju ponijeti tu titulu, kako bi se što više njih izvuklo iz anonimnosti, javlja Šibenik News.

- Šibenske žene kroz povijest su bile posebne i imale su uvijek značajnu ulogu u obrani nacionalnog i lokalnog identiteta. Tako je u srednjem vijeku šibenski knez pisao mletačkom duždu kako ima velikih problema sa ženama u Šibeniku koje su glavne zaštitnice hrvatskog jezika u svojim obiteljima i kako su im velika prepreka u provođenju njihove vlasti - zaključio je Krnčević.

Facebook komentari

hr Fri Nov 25 2016 08:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58456d181eea8f7a208b459c/80
Foto: Zoran Lucić Luca

Spasio češkog turista: Marijan Babić dobitnik je priznanja Valovi Šibenika

Spašavanje se dogodilo 15. lipnja ove godine nedaleko otočića Altež
Dobitnik priznanja i plakete Valovi Šibenika za 2016. godinu je Marijan Babić iz Poreča. On je 15. lipnja ove godine spasio češkog turista koji je doživio havariju. 

Čeh je bio u iznajmljenoj jedrilici kada je, zbog nevremena, doživio havariju nakon koje je plutao nekoliko sati u uzburkanom moru držeći se baš za prevrnutu jedrilicu. Marijan Babić isplovio je (zajedno sa kćerkom i njezinim prijateljem) nakon poziva Lučke kapetanije da je jugozapadno od otočića Altež primjećena prevrnuta jedrilica. Iako je pala noć i iako nije na tom mjestu pronašao jedrilicu, ipak nije odustao i nastavio je svoju potragu. Nakon nekog vremena pronašao je jedrilicu i iznemoglog čovjeka koji se posljednjim snagama držao za nju. Zbog velikih valova nije mu mogao dobaciti konop i prsluk za spašavanje, ali ga je zato uspio dohvatiti rukama i izvući na svoj brod.  

Priznanje Valovi Šibenika uručio mu je mladi šibenski jedriličar Marin Desabota, u šibenskoj gradskoj vijećnici 3. prosinca, a nakon proglašenja pobjednika 17. Šibenske regate krstaša. Dodijeli priznanja bio je prisutan i šibenski gradonačelnik Željko Burić, predsjednik JK Val Marin Paić, predsjednik regatnog odbora Denis Marinov, pokretač i predsjednik komisije Valovi Šibenika Zoran Luca Lučić te mnogobrojni jedriličari sudionici 17. Šibenske regate krstaša.

Facebook komentari

hr Mon Dec 05 2016 14:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/573f2b2dfe96ff045d8b4616/80
Foto: Luka Papić

Hollywood će uvrstiti glazbu Morskih orgulja u filmove?

Mjesta povezana s filmom postaju turistički atraktivna, kao primjerice kafić gdje je napisana knjiga o Harry Potteru i koji je danas poznata turistička atrakcija
Cijela priča o filmskom turizmu počiva na jednoj stvarnosti, a to je da svi želimo biti dio tog svijeta iza kulisa, uvela je posjetitelje ZadarDigita u panel „Video produkcija u službi turizma“ Božena Krce Miočić, s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti zadarskog Sveučilišta, ujedno i voditeljica tima koji je izradio Strategiju turističkog razvoja Zadra. Mjesta povezana s filmom postaju turistički atraktivna, kao primjerice kafić gdje je napisana knjiga o Harry Potteru i koji je danas poznata turistička atrakcija, navela je primjer Božena Krce - piše antenazadar

- Producentska kuća Ambasada Dubrovnik koja je dovela i realizirala „Igru prijestolja“ bila je u Zadru već dva puta. Pozvali smo ih i danas na panel, ali nisu mogli biti s nama. Na prostoru Zadarske županije imali smo s njima vrlo dobru suradnju i u stalnom smo kontaktu oko novih projekata. Svi rado govorimo o „Igri prijestolja“ no da bi dobili takve projekte, trebamo se zapitati jesmo li spremni, svi moramo raditi zajedno i biti još bolji. Filmski ured nije otok i ne može uspjeti sam.

 Prilikom odluke o snimanju u Zadru i Zadarskoj županiji iz producentskih kuća dobivamo pitanje jesmo li „film friendly“ sredina. U nekim segmentima smo se iskazali kao sredina, ali u nekima možemo biti bolji. Od pokretanja Filmskog ureda od strane Zadarske županije u sklopu ustanove INOVAcija iza sebe imamo 29 projekata, dobri smo ali možemo još bolje, nemojmo se uljuljati u ljepote prirodnih lokacija, trebamo raditi - rekla je Ivana Zrilić, voditeljica Filmskog ureda Zadar, koji je organizirao panel raspravu „Uloga video produkcije u turizmu“.

Na poziv Filmskog ureda panelu su se odazvali Lucijana Natalija Jerković, voditeljica globalnog PR-a u Hrvatskog turističkoj zajednici, Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije, Ante Rados, direktor TZ Grada Zadra, Marjana Marasović, direktorica TZ Starigrada, Tomislav Peleski, location manager filma „Uzvodno rijekom“.

Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije istaknula je dobru suradnju s Filmskim uredom na temelju koje je, u suradnji s Uredom HTZ-a u Zagrebu i Bruxelles-u, organizirana nagradna igra u belgijskom dnevnom listu „Le Soir“ putem koje će kupci kino ulaznica imati priliku osvojiti putovanje u Zadarsku županiju i razgled prelijepih lokacija snimanja filma „Uzvodno rijekom“ koji je oduševio sve koji su ga pogledali, a mnogi su iskazali zanimanje za posjet lokacijama Zrmanje i Paklenice pa se putem nagrade igre očekuje dodatna motivacija posjetitelja. Kadija je zaključila kako praksa postoji, samo se mora što više zajedno djelovati. 

O filmovima o popularnom poglavici Winnetou govorila je Marjana Marasović koja je najavila nove nastavke filma, tj trilogiju koja će se emitirati u blagdansko vrijeme na njemačkom kanalu RTL. Također je podsjetila na davne početke filmskog turizma u Zadarskoj županiji, upravo prema filmovima koji su snimanu prema romanu Karla Maya.

Ante Rados, direktor TZ Grada Zadra istaknuo je filmski turizam kao značajnu odrednicu za razvoj turizma u gradu, te je naveo zanimanje iz Hollywooda za uvrštavanje zvuka morskih orgulja ali i klapske pjesme u filmove, Tomislav Peleski prepričao je kako je došlo do toga da je baš Zadarska županija odabrana za 30-dnevno snimanje belgijskog filma „Uzvodno rijekom“ te je tako zamijenila planiranu Kambodžu. Lucijana Natalija Jerković istaknula je kako bi u svom Uredu rado imala poseban budžet za filmski turizam ali ga ipak nema, no iskazala je svesrdnu podršku svim projektima vezanim za snimanja u Hrvatskoj. Istaknula je da u Ured HTZ-a također svakodnevno pristižu upiti za snimanja u Hrvatskoj koja nam predstavljaju važan vid promocije na stranom tržištu.

Tomislav Peleski, location manager čiji je posao između ostaloga pronalaženje lokacija za snimanje rekao je kako je vrlo važna suradnja na svim lokalnim razinama kako bi se stranci osjećali dobro prihvaćeno te kako bi se vratili. Cijeli članak pogledajte ovdje.

Facebook komentari

hr Mon Dec 05 2016 13:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/584557ed1eea8f09208b4568/80
Foto: Screenshot / YouTube

Pokazalo istraživanje: Jedna čaša bijelog vina povećava opasnost od razvoja melanoma

Melanom je oblik malignog tumora, a svoj razarajući put po tijelu počinje u melanocitima, stanicama koje boje kožu, odnosno proizvode pigment melanin

Konzumiranje samo jedne male čaše bijelog vina dnevno može povećati opasnost od razvoja melanoma za 13 posto, pokazalo je istraživanje što su ga proveli znanstvenici s američkog Sveučilišta Brown. 

Melanom je oblik malignog tumora, a svoj razarajući put po tijelu počinje u melanocitima, stanicama koje boje kožu, odnosno proizvode pigment melanin. Na koži čovjeka već ima jako puno pigmenta melanina, a to su madeži. Melanom je značajno manje zastupljen od ostalih vrsta raka kože, no smrtonosniji je. 

Profesorica dermatologije i epidemiologije na Sveučilištu Brown u Providenceu, Aunyoung Cho i njezini kolege nedavno su u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention objavili rezultate istraživanja o povezanosti konzumiranja bijelog vina i melanoma.

Otprije je poznato da se pojava raka kože povezuje s pretjeranim izlaganjem ultraljubičastim zrakama, no rezultati američke studije iznenadili su i same znanstvenike. 

- Iznenadili smo se kad smo ustanovili da je bijelo vino jedino piće koje se povezuje s povećanim rizikom od nastanka melanoma. Razlog je zasad još nepoznat. No istraživanja su pokazala da neke vrste bijelog vina imaju više razine acetaldehida od crnog vina, piva i likera. Iako i crno i bijelo vino sadrže sličnu količinu acetaldehida, polifenoli (antioksidansi) sadržani u crnome vinu, čini se, neutraliziraju opasnosti. Poznato je da acetaldehidi oštećuju DNK. 

Tijekom istraživanja Cho i njezini kolege su analizirali podatke iz triju velikih studija u kojima je sudjelovalo ukupno 210,252 odraslih osoba. Od ispitanika se tražilo da ispune upitnik o svojoj prehrani te o količini i vrsti alkohola koju konzumiraju. 

Računali su da standardno piće sadrži 12,8 grama alkohola, a sudionici istraživanja praćeni su tijekom 18 godina. Jedinica alkohola definira se kao 8 grama čistog alkohola. 

Cho i tim su došli do još jednog neobičnog zaključka. Naime, melanomi koji su se razvili na dijelovima tijela manje izloženima ultraljubičastim zrakama češće su se povezivali s konzumiranjem bijelog vina. 

Primjerice, odrasla osoba koja je dnevno u organizam unosila najmanje 20 grama alkohola bila je za 73 posto u većoj opasnosti od razvoja melanoma na torzu, a opasnost od pojave melanoma na glavi, ekstremitetima i na vratu iznosila je samo dva posto. 

Umjereno konzumiranje alkohola dosad se povezivalo s opasnostima od razvoja nekih drugih bolesti, poput srčanih oboljenja.

- Rizike i dobre strane konzumiranja alkohola treba razmotriti individualno. Potrebno je provesti dodatna istraživanja da bi se u potpunosti razjasnila povezanost razvoja melanoma i konzumiranja bijelog vina, no melanom u svakom slučaju treba uvrstiti na popis karcinoma povezanih s konzumiranjem alkohola - rekla je Cho. 

Facebook komentari

hr Mon Dec 05 2016 13:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58454f991eea8f5c1d8b4599/80
Foto: Rade Popadić

"Advent" u Zagrebu jeftiniji nego u Splitu: Evo zašto je lani proglašen najljepšim u Europi

Dalmacija News vam donosi bogatu foto galeriju s Adventa u Zagrebu snimljenu u dane vikenda za nama
Lani je Advent u Zagrebu, prema anketi portala European Best Destinations, proglašen "najboljom božićnom destinacijom u Europi". Laskava titula dodatno je doprinijela popularnosti ovog događaja u hrvatskoj metropoli, tako da već u prvom tjednu ovogodišnjeg Adventa, Zagreb bilježi rekordnu posjećenost.

Zagreb ne nudi samo ugostiteljske sadržaje u vidu bogate ponude hrane, pića i suvenira na božićnim kućicama, već je osmišljen iznimno bogat i sadržajan kulturni i zabavni program. Teško je predložiti koji dio Zagreba u predbožićno vrijeme treba prije posjetiti, no svojom ljepotom i atraktivnošću sigurno odskaču uređeni Zrinjevac, Ledeni park, Gornji grad, trg bana Josipa Jelačića...

Hrana jeftinija nego u Splitu


Cijene hrane i pića na bilo kojoj zagrebačkoj "kućici" niže su nego na srodnom božićnom Sajmu u Splitu. Primjerice, čašu kuhanog vina platit ćete 12 kuna (Cvjetni trg, klizalište...), a u Splitu se cijene dižu do 15 kuna (koliko koša na Prokurativama). U Splitu ćete domaću kobisicu platiti 20 kuna, a Zagrebu ćete proći mininalo 5 kuna povoljnije.

Fuliranje, jedno od prvih i najoriginalnijih adventskih događanja ove zime u Zagrebu slavi svoj peti rođendan. Do sada ga je posjetilo preko 1.000.000 posjetitelja koji su uživali u više od 500 koncerata i nastupa glazbenika, DJ-a, performera, izložbi. Fuliranje je prvi projekt koji je na ulici predstavio vrhunske hrvatske restoratere, vinare i mnoge druge kreativne izlagače. Fuliranje se prošle godine prvi puta odvijalo na dvije lokacije: Tomićeva i Kurelčeva ulica, te se tradicija nastavlja i ove zime.

Besplatan javni prijevoz


Imalo to veze s nadolazećim lokalnim izborima ili ne, Zagrepčani i njihovi gosti vikendom mogu besplatno korstiti usluge javnog gradskog prijevoza. Sve one koji planiraju automobilom posjetiti glavni grad Hrvatske u vrijeme Adventa u Zagrebu savjetujemo da svojim limenim ljubimcem ne prilaze centru grada, osobito u dane vikenda, jer je slobodno parkirališno mjesto teže pronaći nego razboritog političara u Hrvatskom saboru.

Proteklog vikenda u Zagrebu nije bilo snijega, no noćne temperature ispod nule  bile su dovoljne za pravi zimski ugođaj na zagrebačkim ulicama, šetnicama i trogovima. Donosimo vam bogatu "zagrebačku" foto galeriju s preko 50 fotografija snimjenih prošlog vikenda.


Facebook komentari

hr Mon Dec 05 2016 12:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .