Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5dc0533829111c15db8b457e/80

Žene u Hrvatskoj za isti posao plaćene manje od muškaraca: Evo što su rekle sudionice okruglog stola na tu temu

U HGK u Splitu održan okrugli stol na temu razlike u plaćama između muškaraca i žena

Usporedi li se prosjek primanja žena s primanjima njihovih muških kolega, simbolički rečeno žene od 3. studenoga do kraja godine rade besplatno. Upravo s ciljem skretanja pažnje na ovu temu održan je 4. studenog u HGK – Županijskoj komori Split okrugli stol pod nazivom "3. studenoga - dan od kada žene do kraja godine rade besplatno – zašto?".

''HGK - Županijska komora Split je organizirala današnji okrugli stol u suradnji s Hrvatskom udrugom poslovnih žena Krug kako bismo ukazali na činjenicu da su žene i dalje manje plaćene za isti posao nego njihove muške kolege te da na ovom području kao društvo imamo još dosta za napraviti kako bi se ovakva situacija promijenila i popravila'', rekao je predsjednik ŽK Split Joze Tomaš.

Tomaš je iznio podatke Europske komisije po kojima žene rade dva mjeseca besplatno svake godine u odnosu na svoje kolege. Stoga je na inicijativu Antonije Bašić iz ŽK Split okrugli stol i organiziran kako bi se ova problematika što više osvještavala i ovoj ozbiljnoj temi poklonilo više pažnje.

''Prema provedenim istraživanjima osobni dohodak žena u privatnom sektoru je za 16,2% niži u odnosu na dohodak njihovih muških kolega za isti posao. U različitim zemljama taj je postotak različit, pa tako primjerice u Rumunjskoj iznosi 5% dok je u Njemačkoj 21% a u Francuskoj 15%. Ovim skupom smo upravo željeli pokazati da problem postoji i da ga moramo rješavati'', poručila je predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena Krug Dragica Jerkov.

Prema procjenama Državnog zavoda za statistiku za sredinu 2017. godine u Hrvatskoj živi više žena (51,7%) nego muškaraca (48,3%), a žena je i više među visokoobrazovanima - u prošloj godini 61,6% žena su magistrice znanosti, magistrice i sveučilišne specijalistice, a doktorica znanosti je 53,8%. Međutim, kada gledamo prosječne mjesečne isplaćene neto plaće žene su u odnosu na muškarce, manje plaćene. 

Nataša Bakotić, koja je moderirala skup, iznijela je i zabrinjavajući podatak da je 20% žena, u odnosu na 14% muškaraca, izloženo riziku od siromaštva kada završne radni vijek, u svom penzionom dobu.

Svoje stavove o tome zašto je to tako te prijedloge kako to promijeniti iznijele su  istaknute poduzetnice, poslovne žene i predstavnice institucija. Pored Dragice Jerkov, sudjelovale su Helena Budiša, direktorica UHY HB EKONOM-a d.o.o., Dijana Kobas Dešković, začetnica MOM FORCE metode, Sandra Čanić iz hotela Radisson Blu Resort, Leandra Vranješ Markić, prorektorica Sveučilišta u Splitu, Mirela Krstulović, direktorica regije za poslovanje s pravnim subjektima u Raiffeisen banci, Katija Klepo, članica Uprave AD Plastika i Alma Harašić Bremec, iz udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER).

Panelistice su se osvrnule na stanje u svojim poslovnim sredinama te ukazale na niz faktora koji utječu na ovakvu situaciju – od onih subjektivnih, poput nižeg samopouzdanja žena, koje češće biraju niže plaćena zanimanja koja mogu više prilagoditi obiteljskim obvezama, do nedostatne infrastrukturne podrške – radnog vremena vrtića, kao i danas sve potrebnije podrške za osobe starije dobi.

Ukazano je na važnost edukacije, kao i na važnost isticanja primjera uspješnih žena te postojanja žena mentorica. Navedeni su brojni prijedlozi kako bi se ovakvo stanje popravilo poput poreznih rasterećenja i fleksibilnog radnog vremena. Također je istaknuto da organizacije trebaju prepoznati i znati koristiti različiti potencijal i različitu energiju kojom raspolažu muška i ženska radna snaga te je iskoristiti kao prednost u poslu.

A da je ova tema prepoznata i važna i izvan granica Hrvatske, pokazalo je i sudjelovanje predstavnica Asocijacije poduzetnica iz Hercegovine. 

Generalna je poruka sa skupa da treba kontinuirano i uporno raditi na rušenju predrasuda i stereotipa, da je dosta toga što država još može i treba učiniti, ali i da je puno toga na samim ženama, koje su obrazovane te se trebaju osnažiti i boriti za sebe.


hr Mon Nov 04 2019 17:35:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd05a1629111c94ef8b4586/80
Foto: Facebook/HGSS Ispostava Kaštela

Brala kadulju na Malačkoj pa ju tražio HGSS

Gospođa se izgubila, ali priča ima sretan kraj

'Danas oko 12h, putem centra 112 dobili HGSS stanica Kaštela dobila je dojavu o nestaloj starijoj osobi na planinarskom domu Malačka. 

Stariju gospođu koja je boluje od dijabetesa, u berbi kadulje zakačio oblak te se izgubila. Zbog bolesti, te vremenskih neprilika bilo je bitno što prije pronaći unesrećenu osobu. Na teren su odmah izašli članovi Hgss_a, vatrogasaca te policije. Osoba je pronađena živa u kratkom vremenskom periodu. 

Ovo je dobar primjer suradnje žurnih službi našega grada. Bravo!', stoji na Facebook stranici HGSS ispostave Kaštela.

hr Sat Nov 16 2019 21:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Od 2020. raste minimalac studentima za gotovo dvije kune

Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova za 2020. godinu, od 1. siječnja iduće godine iznosit će neto 25,39 kune po satu što je gotovo dvije kune više nego u 2019. godini.

Nakon što je Vlada objavila Uredbu o visini minimalne plaće za 2020. godinu, kojom se ona povisuje s 3.750 kuna na 4.062 kune u bruto iznosu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kojem je na čelu Blaženka Divjak, objavilo je 15. studenoga objavilo Odluku o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2020.

Trenutačna minimalna studentska satnica iznosi (neto) 23,44 kune, a donesena Odluka je drugo povećanje minimalne naknade od stupanja na snagu navedenoga Zakona u studenome 2018. Ukupni iznos povećanja (uključeno navedeno povećanje) je 3,89 kuna neto.

Iz Ministarstva podsjećaju da, prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, ministar ili ministrica za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o iznosu minimalne naknade (neto) po satu, javljaju Vijesti.hr

Također ističu da je "ovo prvi Zakon kojim se na sustavan i cjelovit način regulira institut studentskog rada; uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla; izjednačuje prava redovitih studenata i studentica, dijela izvanrednih studenata i studentica te studenata i studentica na razmjeni".

Zakon uključuje i povećanje satnice od 50 posto za rad noću, nedjeljom i praznicima, pravo na naknadu za prijevoz, pravo na naknadu za topli obrok. Uključuje i reguliranje plaćene pauze od minimalno pola sata (ako student ili studentica radi šest ili više sati dnevno) te kazne i pravila za posrednike i naručitelje posla u slučaju kršenja odredbi.

Uz ulaganje u smještajne kapacitete za studente diljem Hrvatske, u posljednje dvije godine udvostručen je broj socio-ekonomskih stipendija, a po prvi put su uvedene i STEM stipendije, podsjetili su iz Ministarstva. 

Također su napomenuli i da od ove godine Ministarstvo dodjeljuje i stipendije za posebne skupine studenata i studentica, tako da konačna brojka stipendija na godišnjoj razini iznosi: 10.000 stipendija za studente i studentica nižega socijalno-ekonomskog statusa; 3.400 stipendija za studiranje u STEM područjima znanosti te 400 stipendija za posebne skupine studenata i studentica, javljaju Vijesti.hr

hr Sat Nov 16 2019 15:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd007bb29111cc1ed8b45f1/80
Foto: Screenshot/HRT

Prije sedam godina oslobođeni su generali Ante Gotovina i Mladen Markač

Gotovina i Markač oslobođeni su na današnji dan prije sedam godina odlukom žalbenog vijeća Haškog suda

Na današnji dan 2012. godine Haški sud odbacio je zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Ante Gotovina i Mladen Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu.

Tada su odbačene i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Bekonvca.

U Lijepu Našu vratili su se istog dana, a po njih su tada Vladinim avionom otišli bivši ministar branitelja Predrag Matić i ministar obrane Ante Kotromanović.

Na zagrebačkom Plesu dočekao ih je državni vrh, a na Trgu bana Josipa Jelačića deseci tisuća ljudi.


Kada je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte 2001. poslala u Zagreb tajnu optužnicu, Gotovina se odlučio na bijeg. Uz veliki pritisak Haškog suda i svesrdnu pomoć hrvatske vlade hrvatski general uhićen je nakon četiri godine.

Gotovini su se u Haagu pridružili naknadno optuženi generali Ivan Čermak Mladen Markač pa je slijedila višegodišnja sudska trakavica jer suđenje je započelo tek 2008. Tužitelji su tražili osuđujuću presudu po više točaka optužnice kojom bi bili uzdrmani temelji legitimnosti Domovinskog rata, odnosno hrvatske borbe za neovisnost.

General Čermak pušten je na slobodu, no Markač i Gotovina drakonski su osuđeni u travnju 2011. na dugogodišnje kazne zatvora. U Hrvatskoj ta je vijest dočekana s ogorčenjem i nevjericom, posebno dio o „udruženom zločinačkom pothvatu u cilju etničkog čišćenja srpskog naroda“. Kada je sudac Theodor Merron, odbacivši sve točke optužbe, poništio nepravednu optužbu i naložio automatsko oslobađanje u Hrvatskoj je nastala euforija nezabilježena još od okončanja oslobodilačke operacije „Oluja“.

Ipak pojedini mediji i čelnici pojedinih nevladinih organizacija, koji su podržavali tezu o „udruženom zločinačkom pothvatu“, a Gotovinu prikazivali kao krivca i uoči presude ga pozivali na pokajanje, nisu bili zadovoljni oslobađajućom presudom, piše HRT

Stoga je poruka mira Ante Gotovine upućena s dočeka na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića imala posebnu važnost za sve koje je oslobađajuća presuda šokirala u pozitivnom ili negativnom smislu.


hr Sat Nov 16 2019 15:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c9b240629111c3e208b45dc/80
Foto: PIXABAY

Zbog jakog vjetra u prekidu neke trajektne i katamaranske linije

Olujno nevrijeme zahvatilo je gotovo čitavu Hrvatsku
Jako i olujno jugo radi probleme u pomorskom prometu te su u prekidu pojedine trajektne i katamaranske linije. 

Linije u prekidu:
  • trajektne: Sućuraj-Drvenik, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Zadar (Gaženica)-Ist (Kosirača)-Olib-Premuda (Krijal)-Mali Lošinj (putovanje će se izvršiti u nedjelju 17.11.2019. ako vremenski uvjeti dopuštaju).
  • katamaranske: Rab-Lun-Tovarnele (Novalja)-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Split-Rogač-Milna, Split-Hvar-Korčula.
hr Sat Nov 16 2019 14:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .